Idealna brukselka duszona w 10 minut: przepis na pyszną jarzynę do obiadu

Idealna brukselka duszona w 10 minut: przepis na pyszną jarzynę do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brukselka duszona lub pieczona jest najlepsza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak osiągnąć brukselkowy ideał? Dusząc to pyszne warzywo kapustne. Duszenie kondensuje wszystkie smaki w malutkich kapustkach. Wypróbuj nasz szybki przepis na pyszną jarzynkę do obiadu. Wystarczy 10 minut na patelni, aby cieszyć się doskonałym smakiem brukselki. 

Składniki

  • 300 g świeżej brukselki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

  • pieprz do smaku, świeżo zmielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselkę przebrać, odciąć niewielki plasterek łodygi, oczyścić z uszkodzonych i zwiędniętych pierwszych liści. Przeciąć na pół.

  • Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć brukselki przecięciem do dołu. 

  • Smażyć brukselkę do zrumienienia, czyli około 4-6 minut.

  • Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.

  • Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić, aż około 5 minut. 

  • Gotową brukselkę podawać jako jarzynę na ciepło. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5