Gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi

2021-03-29
Gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Gruszki zapiekane z gorgonzolą to znakomita słodko-wytrawna przystawka.
łatwy
25 min
4

Od zawsze deser kojarzył ci się z pysznymi lodami lub czekoladą? Czas to zmienić. Proponujemy gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi w białym winie. Słodki sposób na pyszny deser o każdej porze roku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz gruszki i przepołów je. Ze środka wyjmij nasiona, a następnie skrop je sokiem z cytryny.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i połóż na niej gruszki. Smaż je z obu stron, aż do momentu kiedy się zarumienią.
  • Gdy gruszki mają już właściwy kolor, zdejmij je z patelni i dodaj białe wino, sok z pomarańczy, skórkę z limonki oraz cynamon. Tak przygotowany sos doprowadź do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  • Na drugiej patelni podsmaż delikatnie orzechy włoskie tak, aby się zarumieniły. Dodaj je do wcześniej przygotowanego sosu.
  • W miejscu, z którego wyjęłaś nasiona z gruszki, wypełnij gorgonzolą. Przygotowane gruszki włóż do piekarnika na 170 stopni C, tak aby ser się rozpuścił.