Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowany bakłażan doskonale smakuje z sosami - orzechowym i czosnkowym na jogurcie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowany bakłażan z sosem orzechowym to świetny na pomysł na oryginalne danie z grilla dla wszystkich, którym znudziły się już popularne kiełbaski i szaszłyki. Jest szybkie, proste, zdrowe i przepyszne!

Składniki

  • bakłażan

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • orzechy włoskie pokrojone na drobne kawałki

  • pół filiżanki zielonego, marynowanego pieprzu

  • 100 ml jogurtu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana umyć, pokroić na plastry  i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać.

  • Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorące wody.

  • Uprażyć orzechy włoskie i dodać do rozrobionego z wodą masła orzechowego

  • Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu.

  • Grillować bakłażana z dwóch stron, aż będzie przypieczony.

  • Podawać z sosami i zielonym pieprzem.