Efektowna rolada buraczkowa ze śledziami - przepis na zdrową przekąskę

Efektowna rolada buraczkowa ze śledziami - przepis na zdrową przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada buraczkowa ze śledziem to  smaczna i efektowna zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Efektowna rolada buraczkowa ze śledziami to elegancki sposób na danie, w którym zastosujemy znane i smakowite połączenie śledzi i buraków. Pyszna przekąska, idealnie ozdobi imprezowy stół. Wbrew pozorom łatwa do przygotowania!

Składniki

  • 1 duży burak lub dwa mniejsze

  • 1 jajko

  • 130-150 g mąki

  • 200 ml mleka

  • 1 łyżka oleju

  • sól

  • 250 g serka kremowego śmietankowego

  • 2 duże ogórki kiszone

  • koperek, natka pietruszki

  • 3-4 filety śledziowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki ugotować do miękkości, obrać i zmiksować na gładką masę.

  • Białko jajka ubić na sztywno. Do masy  buraczkowej dodać żółtko, sól i mleko, olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.

  • Ubite białko delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę mleka.

  • Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim równomiernie ciasto.

  • Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.

  • Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół.

  • Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem wzdłuż zwijanego brzegu ułożyć paski śledzi. Ponownie  ściśle zwinąć w roladę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić na dość grube plastry.

Ocena: 3