Duszony szpinak z czosnkiem: lekka przekąska

2021-03-29
Duszony szpinak z czosnkiem
Autor: Shutterstock Szpinak i czosnek - nieśmiertelny duet
łatwy
20 min
4

Szpinak duszony z czosnkiem to lekkie i zdrowe danie, idealne dla odchudzających się. Można potraktować je jako samodzielną przekąskę albo dodatek do ryb czy mięs.

SKŁADNIKI

  • 30 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże lub mrożone liście szpinaku umieść w głębokiej patelni. Dodaj kilka łyżeczek wody. Szpinak duś, aż zmięknie.
  • W trakcie duszenia uzupełniaj wodę - szpinak nie powinien przywierać do dna patelni.
  • Kiedy będzie już miękki, dodaj zmiażdżony świeży czosnek, przypraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Duś 2-3 minuty.
  • Gotowy szpinak skrop oliwą.