Sushi bez ryżu - jak zrobić tradycyjne japońskie danie bez ryżu

2021-03-29
Edyta Folwarska
czy-mozna-zrobic-sushi-bez-ryzu-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sushi bez ryżu?
trudny
45 min
4

Miłośnicy sushi nie wyobrażają sobie tej pysznej przekąski bez ryżu. Alergicy i osoby, które nie tolerują ryżu wiedzą jednak, że możliwe jest zrobienie sushi bez dodatku tych ziaren. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 175 ml gorącej wody
  • 2 świeże ogórki
  • kilka liści zielonej sałaty
  • avocado
  • 1 pierś kaczki
  • ok. 1,5 l wywaru warzywnego
  • liście nori do sushi
  •  
  • MARYNATA:
  • sok z 1 słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy
  •  
  • SOS:
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na marynatę do kaczki mieszamy ze sobą. Pierś kaczki opłukujemy, oczyszczamy, obieramy ze skórki, umieszczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na 2 godziny w chłodnym miejscu.
  • W niedużym garnku zagotowujemy wywar,  wkładamy zamarynowaną pierś kaczki wraz z pozostałą marynatą, gotujemy przez około 40 minut, pierś wyjmujemy, studzimy, kroimy w cienkie paseczki.
  • Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą. Dolewamy świeżej, gorącej wody, przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 4 minuty, przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 10 minut. Odkrywamy garnek, odparowujemy kaszę, mieszamy. Składniki na sos umieszczamy w niedużym rondelku, podgrzewamy, łączymy ze sobą. Odparowaną kaszę miksujemy przez chwilę, tak aby była kleista, łyżka za łyżką dolewamy przygotowany sos, mieszamy, próbujemy.
  • Avocado obieramy ze skórki, kroimy w paseczki na krótko przed użyciem.
  • Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i w ćwiartki, wycinamy nasiona, tniemy w cienkie paski.
  • Arkusz nori rozkładamy na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu.
  • Nabieramy porcję przygotowanej kaszy, rozkładamy równomiernie na liściu nori, tworząc cienką warstwą.
  • Paski kaczki, cienkie paski ogórka i/lub avocado oraz liście sałaty układamy wzdłuż na kaszy, w formie paska. Unosimy brzeg nori, zwijamy rulon i przy pomocy bambusowej maty zwijamy całość tak, aby nori owinęło się wokół nadzienia, lekko dociskamy matę podczas rolowania.

Edyta Folwarska