Bryndza: przepis na chrupiące paluszki z bryndzą

2021-03-29
bryndza-jak-zrobic-chrupanki-z-bryndza.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z sera bryndza można przygotować pyszne drożdżowe paluszki
średni
40 min
4

Z powodu ostrego smaku i zapachu ser bryndza ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Szczególnie tym drugim polecamy chrupiące paluszki z bryndzą, które z powodzeniem mogą konkurować z włoskimi paluszkami grissini.

Bryndza - co to za ser?

Bryndza tradycyjnie powinna być produkowana z mleka owczego, ale zdarzają się odmiany z mieszanki z mlekiem krowim. To miękki ser podpuszczkowy o charakterystycznym smaku, dosyć mocno słony. Ale jak się okazuje, jest to zaletą w przypadku chrupiących paluszków.

SKŁADNIKI

  • 70 dkg mąki pszennej (4 szklanki)
  • ok. 40 dkg bryndzy
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 dkg masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki kminku lub maku
  • jajko do smarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszamy w niewielkiej ilości letniej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, lekko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz, mleko rozpuszczone w wodzie oraz sól. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy bryndzę. Całość zagniatamy jak ciasto.
  • Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia  na około 1 godz. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego podłużne paluszki lub świderki i układamy je na blasze obsypanej mąką lub na papierze do pieczenia. W takiej postaci ciasto musi jeszcze raz urosnąć.
  • Po minimum 30 minutach smarujemy paluszki z bryndzą roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika  i w takiej temperaturze pieczemy „chrupanki” na złoty kolor. Paluszki serowe z bryndzą mogą być dodatkiem do różnych sałatek lub dań, świetnie smakują też same.