Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem

2021-03-29
Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem
Autor: Shutterstock Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem zachwyca kolorami.
łatwy
60 min
4

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem, zrobiona wg tego przepisu wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Soczyste warzywa, chrupiący chleb i świetnie dobrane, aromatyczne przyprawy tworzą danie niemal doskonałe,


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 średniego bakłażana
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • mały bochenek białego chleba
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół szklanki liści bazylii
  • 1 łyżeczka liści tymianku


PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię i bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry lub w spora kostkę, posyp solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź, lekko wyciskając nadmiar płynu.
  • Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Mieszaniną wysmaruj dokładnie naczynie do zapiekania.
  • Chleb obierz ze skórki i pokrój na cienkie kromki, ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia, delikatnie dociskając do siebie kromki, aby się połączyły.
  • Nasącz chleb dwoma łyżkami czosnkowej oliwy, oprósz solą i pieprzem i posyp połową bazylii.
  • Pomidory pokrój, posyp solą i pieprzem i wymieszaj z cukinią i bakłażanem, wyłóż na chleb, polej dwiema łyżkami oliwy z czosnkiem i posyp liśćmi tymianku, solą i pieprzem.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstaw naczynie i piecz zapiekankę ok. 40 min, aż warzywa lekko zbrązowieją.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie posyp reszta bazylii i podawaj.