Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem zachwyca kolorami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chrupiąca zapiekanka chlebowa z pomidorami, cukinią i bakłażanem, zrobiona wg tego przepisu wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Soczyste warzywa, chrupiący chleb i świetnie dobrane, aromatyczne przyprawy tworzą danie niemal doskonałe,

Składniki

  • 0,5 średniego bakłażana

  • 1 średnia cukinia

  • 3 średnie pomidory

  • mały bochenek białego chleba

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • świeżo zmielony pieprz

  • pół szklanki liści bazylii

  • 1 łyżeczka liści tymianku


Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię i bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry lub w spora kostkę, posyp solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź, lekko wyciskając nadmiar płynu.

  • Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Mieszaniną wysmaruj dokładnie naczynie do zapiekania.

  • Chleb obierz ze skórki i pokrój na cienkie kromki, ułóż na dnie wysmarowanego olejem naczynia, delikatnie dociskając do siebie kromki, aby się połączyły.

  • Nasącz chleb dwoma łyżkami czosnkowej oliwy, oprósz solą i pieprzem i posyp połową bazylii.

  • Pomidory pokrój, posyp solą i pieprzem i wymieszaj z cukinią i bakłażanem, wyłóż na chleb, polej dwiema łyżkami oliwy z czosnkiem i posyp liśćmi tymianku, solą i pieprzem.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstaw naczynie i piecz zapiekankę ok. 40 min, aż warzywa lekko zbrązowieją.

  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie posyp reszta bazylii i podawaj.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8