Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku

Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne brukselkowe wnętrze i pyszna słodko-kwaśna skorupka na zewnątrz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku to soczyste i słodkie miniaturowe kapustki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą. Pyszny i zdrowy dodatek do codziennego posiłku. Takie dania kochamy!

Składniki

  • 500 g brukselki świeżej

  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki octu

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryki typu sambal olek, Sriracha lub co tam jest pod ręką

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz jeśli lubisz, ale pamiętaj, że sos sojowy jest bardzo słony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu.

  • Brukselkę umyć, obciąć końce łodyżek, usunąć uszkodzone liście. Pokroić na połówki, a duże okazy nawet na ćwiartki. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Brukselkę wyłożyć na blachę. Polać oliwą.

  • Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec 20-25 minut lub do momentu, gdy brukselka będzie upieczona i zrumieniona.

  • W międzyczasie wymieszać sos sojowy z miodem, octem, olejem sezamowym, pastą paprykową i pozostałymi przyprawami.

  • Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia przygotowaną mieszaniną polać lub posmarować za pomocą pędzla wszystkie brukselki.

  • Gdy całość się zapiecze, wyjąć i od razu podawać.

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5