Carpaccio di manzo: przepis na klasyczne włoskie carpaccio wołowe

Carpaccio di manzo: przepis na klasyczne włoskie carpaccio wołowe

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Carpaccio wołowe to smaczna, efektowna, a do tego łatwa w przygotowaniu przystawka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Carpaccio wołowe, czyli carpaccio di manzo, to znakomita przekąska i specjał kuchni włoskiej. Nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze znakomicie smakuje. Podajemy przepis na klasyczne włoskie carpaccio wołowe.

Składniki

  • filet wołowy
  • sól morska
  • pieprz
  • rukola
  • sok z cytryny
  • oliwa (lub oliwa truflowa)
  • kapary
  • pieczarki
  • płatki parmezanu
  • ćwiartki cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet wołowy umyć, przyprawić solą i pieprzem, zrolować, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.

  • Zmrożone mięso pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć je na talerzu.

  • Rukolę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać i ułożyć na środku.

  • Udekorować kaparami, plasterkami pieczarek, parmezanem, skropić oliwą. Podawać z ćwiartkami cytryny.