Bliny z kawiorem i śmietaną: przepis [inspiracja Magdy Gessler]

2021-11-23
Bliny z kawiorem i śmietaną [przepis Magdy Gessler}
Autor: Shutterstock Bliny z czarnym kawiorem
łatwy
45 min
4

Przepis Magdy Gessler na bliny z kawiorem i śmietaną został opracowany dla restauracji Carska. Robi się je z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Drożdżowe placuszki podaje się na ciepło z kwaśną śmietaną i kawiorem. To pyszna przekąska w sam raz na Karnawał, ale też dobry pomysł na szampańską kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 słoik kawioru czarnego lub czerwonego
  • gęsta kwaśna śmietana lub serek homogenizowany bez cukru
  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko lekko zagrzać (nie może być wrzące).
  • Drożdże, 2 łyżki mąki żytniej i 2 łyżki pszennej rozprowadzić w miseczce w niedużej ilości ciepłego mleka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie.
  • Następnie w większej misce zmieszać resztę mąki, cukier, sól, żółtko, mleko oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładko, dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzać olej. Bliny usmażyć po obu stronach na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i kawiorem.