Bliny gryczane - sprawdzony przepis

Bliny gryczane - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bliny gryczane to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej - na Zachodzie uznawana za jedną z najelegantszych przystawek, Bliny mozna podawać z kleksem kwaśnej śmietany  i kawiorem lub z łososiem i koperkiem.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bliny gryczane to idealne danie na ciepłą przekąskę, na obiad, a także na przyjęcie - klasycznie podaje się je z kieliszkiem zmrożonej wódki. Najlepsze są z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. Podajemy sprawdzony przepis na bliny.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1½ szklanki mąki gryczanej

  • 4 jajka

  • 30 g drożdży

  • ok. ½ l mleka

  • olej

  • łyżeczka cukru

  • sól

  • kubek śmietany

  • słoiczek kawioru

  • 15 dag wędzonego lub pieczonego łososia, ewentualnie świeży koperek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wymieszać obydwie mąki i łyżeczkę soli. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

  • Mleko wlać do miski, wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, łyżkę oleju i roztarte drożdże. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno być lejące się), można dolać mleka.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.

  • Na małej patelni rozgrzać olej. Wlać ciasto (na grubość ok. 1 cm), po chwili zmniejszyć płomień i przykryć patelnię (dzięki temu placek urośnie). Smażyć, aż wierzch placka się zetnie, przewrócić na drugą stronę, ewentualnie dolewając na spód kapkę oleju, dosmażyć.

  • Bliny podawać od razu lub podpiec usmażone w piekarniku. Dodatki podawać osobno lub przybrać bliny kleksem śmietany, łososiem albo kawiorem oraz gałązkami koperku.

tip dnia

Ciasto na bliny trzeba przyrządzić nieco wcześniej, ponieważ musi urosnąć. Wszystkie składniki warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, wtedy ciasto urośnie szybciej. Ważne: bliny będą smaczniejsze i bardziej puszyste, jeśli użyjemy świeżo zmielonej mąki (można np. samemu zmielić kaszę w młynku do kawy).

Bliny to smażone placki z ciasta przyrządzonego z dodatkiem drożdży. Charakterystyczny smak i ciemny kolor nadaje im mąka z kaszy gryczanej. Najlepsze są chrupiące, prosto z patelni, ale możesz też usmażyć całą partię i odgrzać je w piekarniku. Bliny gryczane podaje się z gęstą, kwaśną śmietaną, kawiorem, można też z wędzonym lub pieczonym łososiem.