Mąka

W dowcipie językowym była mowa o młynarzu, który krzyknął: mam już dość tych mąk! Jednak w naszej diecie mąka ma stałe miejsce i nigdy jej dość. Powstają z niej makarony, pieczywo i wszelkiej maści ciasta. Najpopularniejsza mąka pszenna ma też wielu konkurentów: żytnią, orkiszową czy gryczaną. Osobna grupa produktów to mąki bez glutenu.

Mąka

Fantastyczne ciasto owsiane z jabłkami: pyszny deser w 30 minut!

Ciasto owsiane z jabłkami to wilgotny deser dla każdego. Owsianka zatrzymuje w sobie całą wilgoć z jabłek, ale przede wszystkim nadaje delikatny lekko orzechowy smak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup

Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest  łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną

Placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną to doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. W przepisie najlepiej użyć słodkich odmian jabłek i przełamać je dodatkiem kwaśnej żurawiny. Przed przystąpieniem do pieczenia, najlepiej żurawinę przez 12 godzin mrozić. Przemrożone owoce są mniej cierpkie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niesamowita serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to wysokokaloryczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Posiłek bardzo łatwo przygotować. Niesamowity smak kremowego serowego sosu, mączystych ziemniaków i przyrumienionej kiełbasy dają ukojenie. To prawdzie danie na pocieszenie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z grzybami są po prostu fenomenalne. Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych produktów. Jedyny problem to grzyby leśne - podgrzybki, ale poza sezonem można je zastąpić grzybami mrożonymi lub hodowlanymi, takimi jak pieczarki, czy boczniaki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

Jak uzyskać ciasto warstwowe z jednego rodzaju ciasta? Czy to w ogóle możliwe? Tak, choć to czysta magia. Wystarczy jedno bardzo luźne ciasto, trochę czasu i efekt będzie oszałamiający. Na dole kremowe, jakby budyniowe, na wierzchu pyszny biszkopt. Warstwowe ciasto bez cięcia i ucierania. Po prostu magiczne ciasto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa

Wytrawny keks z kiełbasą i serem to pyszna przekąska imprezowa. Bardzo łatwy w przygotowaniu może zastąpić kanapki i grzanki. Świetnie pasuje do filiżanki czerwonego barszczu lub po prostu rosołu. Doskonale smakuje na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze

Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Szarlotka z jabłkowymi różyczkami wygląda zjawiskowo, ale jej przygotowanie nie jest trudne. Największy kłopot może sprawiać zwinięcie różyczek ze specjalnie spreparowanych półplasterków jabłka. Ale jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją wszystko się uda. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 35