Bakalie

Orzechy i suszone owoce - bez nich wiele wypieków straciłoby mnóstwo smaku oraz uroku. Zbiorcza nazwa bakalie obejmuje m.in. migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki i daktyle, a także skórkę cytrynową i pomarańczową. Główne zastosowanie bakalii to cukiernictwo, ale często goszczą też wśród płatków śniadaniowych.

Bakalie

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Nutella z daktyli - cudownie słodka, aksamitna, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie zdrowa. Czy to możliwe? Owszem! A do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ciasto z piankami, bakaliami i herbatnikami bez pieczenia

Słodkie, mocno czekoladowe ciasto z piankami marshmallows jest bardzo słodkie i mocno kaloryczne. Ale jest też łatwe w przygotowaniu i ma tyluż zwolenników, co przeciwników. Najlepiej spróbować i przekonać się samemu.

Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę niestandardowym obiadem przygotuj kurczaka po belgijsku. Delikatne mięso w towarzystwie boczku, cebuli, rodzynek i piwa smakuje wybornie.

Makowy pleśniak - pyszny deser dla rodziny

Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szpinak po katalońsku - pyszny dodatek do obiadu

Szpinak po katalońsku to tradycyjny hiszpański, ciepły dodatek do dań mięsnych. Przyprawiony odrobiną czosnku, słodkimi rodzynkami i orzeszkami o delikatnym, sosnowym aromacie może być lżejszą alternatywą dla czosnku w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lody chałwowe z domową pastą tahini

Lody chałwowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim proste do wykonania. Przy ich produkcji nie potrzeba używać też specjalnej maszynki. Podajemy przepis na domowe lody chałwowe.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz swoich bliskich w święta takim wypiekiem!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Ciasto szybkościowiec - szybkie i pyszne

Ciasto szybkościowiec jest niezbyt pracochłonne, ale smakowite. Podajemy sprawdzony przepis na pysznego szybkościowca

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 18