Bakalie

Orzechy i suszone owoce - bez nich wiele wypieków straciłoby mnóstwo smaku oraz uroku. Zbiorcza nazwa bakalie obejmuje m.in. migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki i daktyle, a także skórkę cytrynową i pomarańczową. Główne zastosowanie bakalii to cukiernictwo, ale często goszczą też wśród płatków śniadaniowych.

Bakalie

Wyśmienita sałatka z czerwonej kapusty z owocami

Czerwona kapusta najlepiej smakuje jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce i pyszny sos i mamy wyśmienitą sałatkę. Na przykład połączyć ją z rodzynkami, gruszkami i pomarańczą i podkręcić pysznym, jogurtowo-miodowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto owsiane z daktylami i pomarańczami

Ciasto z daktylami i pomarańczami przygotowujemy bez białej mąki. Zamiast niej używamy mąki razowej i płatków owsianych. Daktyle nadają deserowi słodki smak, a pomarańcza razem ze skórką gwarantuje orzeźwiającą, cytrusową nutkę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Surówka z cykorii i daktyli - słodycz z nutką goryczy

Surówka z cykorii i daktyli to smakowita sałatka, której wyjątkowy smak powstał dzięki skontrastowaniu słodkiego smaku daktyli i miodu z delikatną goryczką iświezością cykorii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nutella z daktyli - przepis na zdrowy krem czekoladowy

Nutella z daktyli - cudownie słodka, aksamitna, rozpływająca się w ustach, a jednocześnie zdrowa. Czy to możliwe? Owszem! A do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ciasto z piankami, bakaliami i herbatnikami bez pieczenia

Słodkie, mocno czekoladowe ciasto z piankami marshmallows jest bardzo słodkie i mocno kaloryczne. Ale jest też łatwe w przygotowaniu i ma tyluż zwolenników, co przeciwników. Najlepiej spróbować i przekonać się samemu.

Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę niestandardowym obiadem przygotuj kurczaka po belgijsku. Delikatne mięso w towarzystwie boczku, cebuli, rodzynek i piwa smakuje wybornie.

Makowy pleśniak - pyszny deser dla rodziny

Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szpinak po katalońsku - pyszny dodatek do obiadu

Szpinak po katalońsku to tradycyjny hiszpański, ciepły dodatek do dań mięsnych. Przyprawiony odrobiną czosnku, słodkimi rodzynkami i orzeszkami o delikatnym, sosnowym aromacie może być lżejszą alternatywą dla czosnku w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 18