Ziarna (mąki i kasze)

Ryż i kasze przynoszą ratunek osobom na diecie bezglutenowej. Współcześnie dostępne rodzaje mąk mogą zaś przyprawić o zawrót głowy. Chrupkie lub ugotowane, w zupach, daniach głównych, sałatkach czy nawet deserach - pożywne ziarna goszczą w menu pod wieloma postaciami. Szczególnie zimą warto się nimi rozgrzewać i... dożywiać!

Ziarna (mąki i kasze)

Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera

Hreczniaki to specjalność kresowych gospodyń. Te wyśmienite kotleciki z białego sera i kaszy gryczanej najlepiej smakują z sosem ze świeżych grzybów.

Ocena: 40,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta paprykowa do chleba - po prostu pyszna!

Pasta paprykowa do chleba to solidna porcja witamin, mikroelementów i przede wszystkim smaku! Pastę można jeść bez dodatków, można też potraktować ją jak smarowidło pod ser czy  wędlinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka ananasowa z wędzonym indykiem

Szybka sałatka która sprawdzi się jako smaczna przystawka na przyjęciu, jak i lekki lunch na co dzień. Sałatka ananasowa z wędzonym indykiem jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Puszyste kluski omletowe - stary przepis na pyszny dodatek do zup

Puszyste kluski omletowe to wykwintny i oryginalny dodatek do czystych zup. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jest  łatwy do przygotowania, a kluseczki omletowe pyszne i lekkie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem

Kotlety z kaszy jaglanej z dynią i jarmużem to bardzo uniwersalna potrawa, która można zjeść na obiad, lunch lub kolację. Pojedyncze kotleciki mogą być też smaczną i zdrową przegryzką między posiłkami.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami - pyszne danie sezonowe

Pomidory nadziewane ryżem i grzybami to danie nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale też niedrogie i łatwe do przygotowania. Szczególnie polecamy je jesienią, gdy łatwo o dojrzałe, pełne smaku pomidory, a także o grzyby leśne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie

Szarlotka „3 szklanki” jest zadziwiająco łatwa w przygotowaniu i niebiańsko pyszna. Przepis idealny dla początkujących. Delikatne ciasto z kaszy manny robi się szybko. Nie potrzeba tu jajek, a jeśli zastąpisz mleko krowie mlekiem migdałowym, to otrzymasz wegańską szarlotkę. Rezultat jest po prostu oszałamiający.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko to wyśmienity deser. Łatwo go przygotować. Wszystkie składniki są ogólnodostępne. Efekt jest oszałamiający. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami ucieszy nie tylko tych, którzy nie tolerują glutenu. To pyszne, wilgotne ciasto smakuje wszystkim. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć dobrej jakości kaszy jaglanej, która pozbawiona jest naturalnej goryczki. Najlepsze będą śliwki z gładką czerwoną lub niebieską skórką. Można również wykorzystać morele, brzoskwinie i nektaryny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oszczędne kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to danie lekkie, pyszne i niedrogie. Do tego łatwe w przygotowaniu, a do ich przygotowania można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Czego chcieć więcej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 60