Pasztet

Pasztety przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa - wieprzowego, drobiowego czy dziczyzny. Rozdrobnione mięso wzbogacane jest wyrazistymi przyprawami. Pasztetem smaruje się kanapki, a bardziej zbite mięso je się jako przystawkę np. z pysznymi konfiturami. Pasztet najlepiej zrobić w domu - to gwarancja zdrowia i wysokiej jakości.

Pasztet

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Najlepszy pasztet bezmięsny: pyszny i zdrowy

Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych  to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki [WIDEO]

Pasztet baba owijana boczkiem to niebanalny pomysł na wielkanocny pasztet w kształcie babki. Zaskakujący kształt skrywa delikatny pasztet drobiowy z jajeczną niespodzianką. Pyszny pasztet domowy zachwyci rodzinę smakiem i wyglądem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczeń z mięsa i warzyw z rosołu

Pieczeń z mięsa i warzyw, które pozostały po ugotowaniu rosołu to rodzaj klopsa z gotowanego mięsa. Podany z sosem stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej pieczeni. Pozwala zaoszczędzić wydatków. Jest smaczny i zdrowy. Na zimno to świetny dodatek do chleba.  Zobacz także: Jak ugotować idealny rosół z kury? 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Terrine z warzyw - jak zrobić?

Terrine jest potrawą przekładańcem. Oryginalnie składa się z różnych mięs, mocno przyprawionych ziołami. My proponujemy terrine dla jaroszy – jego podstawowymi składnikami są warzywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wegetariański pasztet z marchewki

Pasztet to danie znane podobno już był w starożytnym Rzymie. Oczywiście w swojej tradycyjnej, mięsnej formie. My tym razem polecamy alternatywną wersję - wegetariański pasztet z marchwi. Zobacz też: Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet, Dwukolorowy pasztet z ryby, Pasztet z jajek z borowikami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kolorowy pasztet z warzywami

Tradycyjny pasztet warto urozmaicić dodatkiem warzyw – będzie nie tylko bardziej efektowny, ale i zdrowszy. Oto przepis na pasztet z warzywami. Znakomicie będzie smakował podczas wielkanocnego śniadania. Nasz pasztet z warzywami to wersja luksusowa tego świątecznego specjału. Łączymy w nim cztery rodzaje mięs: wieprzowinę (np. łopatkę lub karkówkę), surowy boczek, drobiową wątróbkę (z indyka lub kurczęcia) oraz – koniecznie – cielęcinę, która nada pasztetowi charakterystyczny, delikatny smak. Na przygotowanie pasztetu trzeba zarezerwować przynajmniej 2 i pół godziny (samo pieczenie trwa 40 minut). Za to w niedzielę wielkanocną będziemy mieli gotowy smakołyk na świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

Ekspresowy pasztet z wątróbki jest najlepszym dodatkiem do świeżego pieczywa. Takie pożywne smarowidło można przygotować dosłownie w kilka minut. Przepis Szymona Czerwińskiego krok po kroku poprowadzi was ku sukcesowi.  Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7