Szparagi

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto go jak najlepiej wykorzystać. Zielone szparagi są bardziej wyraziste w smaku, a białe - delikatniejsze. Świetnie sprawdzają się w daniach obiadowych, sałatkach czy zapiekankach. Co więcej, można je łatwo zakonserwować, tak by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Szparagi

Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu można przyrządzić zarówno szparagi białe, jak i zielone. Kilka minut i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi w zalewie: domowe przetwory ze szparagów

Do przygotowania szparagów w zalewie można wykorzystać zielone i białe szparagi. Ze wszystkich warzyw i owoców można robić domowe przetwory. Zawsze będą bardziej wartościowe niż te kupione w sklepie, „skażone” masową produkcją. Ze szparagami nie jest inaczej!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka ze szparagów z kurczakiem - lekka przekąska [przepis]

Szparagi na straganach są tylko do końca czerwca, dlatego warto je jeść pod każdą dostępną postacią. Oto sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem  i szparagami - idealne danie na lekki lunch bądź kolację.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z białych szparagów z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Wielbiciele szparagów tęsknią za nimi cały rok. W sezonie warto je jadać pod różnymi postaciami, bo są zdrowe i bardzo smaczne. Proponujemy zupę krem z białych szparagów, wg przepisu przygotowanego przez Poradnię dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja tej sycącej zupy dostarcza 210 kcal

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zapiekanka szparagowa z jajkiem i botwinką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zapiekanka szparagowa z jajkiem to idealne obiad na letni sezon. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sałatka ze szparagami i serem feta z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Sałatka ze szparagami i serem feta to hit letniego sezonu. Jest znakomita w smaku, dostarcza wielu składników odżywczych, może stanowić lekkie danie główne. Porcja dostarcza 280 kcal. Przepis  przygotowała poradnia Dietetyczna Dietosfera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Grillowany łosoś ze szparagami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Grillowany łosoś ze szparagami to rewelacyjne danie na sezon szparagowy. Przepis przygotowała. Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Jedna porcja ma dania ma 330 kcal i mnóstwo składników odżywczych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Makaron z boczkiem i szparagami

Makaron z boczkiem i szparagami to proste danie pełne smaku i świeżości. Do przygotowania potrzebne są jędrne szparagi, dobrej jakości boczek, odrobina czosnku i zręczne dłonie. Tak przygotowany makaron można podać na południowy posiłek, a z kieliszkiem białego wina na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem ze szparagów - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa krem ze szparagów to fantastyczny pomysł na letni obiad. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowal8i specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

Frittata ze szparagami i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować bardzo szybko. Szparagi, pierś kurczaka i ryż połączone jajeczno-śmietanową masą zamienią waszą kolację lub szybki południowy posiłek w prawdziwą ucztę smakoszy. Frittatę, jak każdy omlet, zazwyczaj robi się na patelni, ale można wszystko przygotować wcześniej i przełożyć do naczynia do zapiekania. A przed samym zapieczeniem zalać jajeczną masą. To sprytny sposób nie tylko na połączenie ryżu i szparagów, ale także na wykorzystanie innych składników. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 10