Seler

Soczysty naciowy lub bardziej intensywny w smaku korzeniowy - seler w obydwu wersjach jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera chociażby mnóstwo witaminy C, jest też niskokaloryczny. Można go piec i gotować, dodawać do sałatek oraz surówek. Z selera powstają znakomite puree, zupy kremy, a także zdrowe domowe chipsy.

Seler

Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!

Sałatka królewska to kombinacja orzeźwiających smaków - ananasa i selera, chrupiącej  kukurydzy, aromatycznego kurczaka, wyrazistego sera żółtego i aksamitnych jajek. Po prostu pycha!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepszy pasztet bezmięsny: pyszny i zdrowy

Najlepszy pasztet bezmięsny to zapieczona mieszanina kaszy jaglanej, orzechów laskowych i duszonych warzyw. Najważniejsze są to przyprawy, które nadają ostateczny smak temu wyszukanemu daniu. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Katarzyna Skrzynecka gotuje light: zobacz przepis na jej zupę-krem z ogórków małosolnych

Katarzyna Skrzynecka (49 l.) na swoim Instagramie pochwaliła się, że gotuje w wersji light. Zaprezentowała zupę, którą jak sama przyznaje „Spróbowałam w restauracji i wypróbowałam odtworzenie przepisu w domu... na "czuja"

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem z selera naciowego z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem z selera naciowego jest bardzo aromatyczny, a przy tym lekki i delikatny. Porcja kremu przygotowanego wg przepisu Poradni Dietetycznej Dietosfera dostarcza 240 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kasza gryczana z warzywami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kasza gryczana z warzywami to smaczne i pożywne danie bezmięsne. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 330 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Krem z białych warzyw z lazurem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem z białych warzyw z lazurem to idealna zupa dla miłośników intensywnych smaków. Ser nadaje jej wyjątkowego aromatu, a warzywa dostarczają witamin i minerałów. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Fasolowa z pomidorami na wędzonym kurczaku: przepis na oszczędną zupę

Fasolowa z pomidorami na wędzonym kurczaku to łatwy przepis na oszczędną zupę. Wędzone nogi kurczaka są stosunkowo tanie i zbyt rzadko wykorzystujemy je dla nadania potrawom posmaku wędzonki. Poza tym wędzone nogi kurczaka to dobre źródło nie tylko smaku, ale odżywczego białka. Jeśli dysponujecie dobrym rosołem np. z poprzedniego dnia, to można pominąć dodanie marchewki, selera naciowego i cebuli.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ziemniaczana w sosie piwnym

Sałatka ziemniaczana w nieco odmiennej wersji od tradycyjnej. Przyprawiona sosem na bazie piwa nabiera nowego, oryginalnego aromatu. Proponujemy dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną w sosie piwnym.

Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne

Miruna lub morszczuk z warzywami to pomysł na lekkie danie rybne - idealne na bezmięsny obiad. Ryby morskie takie jak miruna czy morszczuk są chude i niskokaloryczne, ale bogate w białko i potas. Obie ryby mają kruche i delikatne w smaku mięso.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Golonka w piwie po bawarsku według Magdy Gessler: przepis z restauracji Pyszny Browar [Enigma, RADOM]

Kuchenna rewolucja w knajpie Enigma (obecnie Pyszny Browar) w Radomiu, okazała się wielką klapą. To tutaj pod adresem właścicieli Magda Gessler rzuciła: „Ja k...a kłamstwa nie znoszę”. Źródłem konfliktu był odmienny pogląd na to co można nazwać restauracją, a co jest tylko lokalem rozrywkowym. Jednak z 5 odc. 5 sez. „Kuchennych rewolucji” pozostał przepis na wyborną golonkę pieczoną w piwie. I chwała mu za to! Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości.   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 14