Ogórki

Delikatne, chrupiące i niskokaloryczne - ogórki mają szerokie grono fanów. Ponieważ ogórki zawierają sporo wody, często trafiają do diet odchudzających. Można je smakować na świeżo, komponować w sałatkach, a przede wszystkim kisić. W wersji kiszonej lub konserwowej stanowią idealną zakąskę.

Ogórki

Mizeria z truskawkami - słodko-wytrawny dodatek obiadowy [przepis]

Mizeria to jeden z najbardziej lubianych dodatków do obiadu. My proponujemy nieco odświeżoną wersję ze słodkim akcentem. Ogórki z truskawkami? Czemu nie!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak kisić ogórki? Sprawdzony przepis na kiszenie ogórków [WIDEO]

Jeśli masz dostęp do dobrych, ekologicznych ogórków, warto zakisić je samodzielnie. Nie jest to wcale trudne, a korzyści z regularnego jedzenia kiszonek są dla zdrowia wcale niemałe. Prezentujemy sprawdzony przepis na kiszenie ogórków!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić? [przepis]

Czy można zrobić ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy? Okazuje się, że tak! Co więcej, takie sprytne rozwiązanie stało się prawdziwym hitem w ostatnim czasie. Sprawdź, jak przygotować ogórki małosolne bez wody i słoików.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Prosta sałatka z ogórków i papryki z winegretem

Raz, dwa trzy... i sałatka gotowa. Smaczna, kolorowa i zdrowa. Prosta sałatka z ogórków i papryki sprawdzi się zawsze wtedy, gdy ne masz czasu na przygotowanie bardziej wymagającej przystawki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Marynowana sałatka warzywna

Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Surówka z kalarepy z migdałami

Intensywna i świeża w smaku kalarepka znakomicie komponuje się z lekko słodkawym posmakiem migdałów. Sałatka z kalarepy z migdałami smakuje wybornie i jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dynia w sosie ogórkowym - oryginalny, stary przepis

Dynia w sosie ogórkowym to ciekawe połączenie smaków -  słodkawa dynia świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem, który  podkręca smak potrawy. Zdrowo, niedrogo, łatwo - zachęcamy do  wypróbowania tego starego przepisu!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Prosta surówka z brokułów - samo zdrowie na talerzu!

Surówka z brokułów to doskonały pomysł na wykorzystanie tego zdrowego i smacznego warzywa. Delikatne brokuły doskonale nadają się do jedzenia bez gotowania - mają w tej formie jeszcze więcej wartości odżywczych niż gotowane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi

Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi to sycące danie dla całej rodziny. Można także potraktować je jako ciekawy dodatek do dań mięsnych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 25