Marchew

W bajkach i kreskówkach gonią za nią króliki, choć w świecie realnym największymi jej fanami są... ludzie. Smakowitą pomarańczową barwę marchewka zawdzięcza barwnikowi - beta-karotenowi. Warzywo świetnie sprawdza się w sałatkach, daniach głównych, ale też słodkościach - ciastach czy babeczkach.

Marchew

Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki

Krupnik to jedna z tych pożywnych zup, które tak łatwo ugotować. Jednym z najlepszych krupników jest ten przygotowany z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki, zamiast ziemniaków. Jedyne co wam pozostaje do wrzucić wszystko do garnka i czekać, aż się ugotuje. Po prosty pyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku: przepis wegański

Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowana sałatka warzywna

Marynowana sałatka warzywna przyda się zawsze wtedy, gdy nie masz czasu przygotowywać warzyw do obiadu. Wtedy otwierasz słoik i gotowe. Warto zrobić ją w niewielkich słoiczkach, takich na raz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w 15 minut

Zupa pieczarkowa z białą fasolą to niecodzienny przepis. Zupa jest smaczna, ma łagodny grzybowy smak i jest dobrym źródłem skrobi, dzięki dodatkowi ziaren fasoli. My wolimy wybierać fasolę z puszki, to bardzo ułatwia codzienne gotowanie, ale można oczywiście dobrej jakości suchą fasolę wcześniej namoczyć i ugotować w bulionie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chrupiąca i soczysta surówka z buraków, jabłek i marchwi

Surówka z buraków, jabłek i marchwi smakuje wybornie. Jest chrupka i soczysta jednocześnie. Pełna smaku surówka zaspokoi jesienią nasz głód na witaminy i antyoksydanty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiąca sałatka z jabłek i brokułów

Sałatka z jabłek i brokułów w pysznym jogurtowym sosie to świetna przekąska i zdrowa porcja warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najlepsza zupa z brukselki z żółtym serem

Zupa z brukselki z żółtym serem jest smaczna i pożywna. Połączenie słodkawej brukselki i wyrazistego sera jest bardzo atrakcyjne smakowo. W przepisie nie dodaliśmy ziemniaków, ani makaronu, ale możecie to zrobić. Taką pożywną zupę bardzo łatwo przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łatwy gulasz z filetu drobiowego w pomidorach

Gulasz z filetu drobiowego w pomidorowym sosie to łatwe danie obiadowe. Najlepiej smakuje z makaronem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 35