Jarmuż

Choć przypomina sałatę, biologicznie jest odmianą kapusty. Jarmuż to warzywo, które w ostatnich latach króluje na salonach. Bogate w błonnik, białko i witaminy C oraz K, pojawia się w sałatkach czy zielonych koktajlach. Prawdziwą furorę robią też lekkie chipsy z jarmużu - łatwe w przygotowaniu i zdrowsze od chipsów ze sklepu.

Jarmuż

Zupa brokułowo-jarmużowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa brokułowo-jarmużowa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i związków mineralnych. Przepis na nią przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja dostarcza nam 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Potrawka z soczewicy i kalafiora: przepis na warzywny gulasz w stylu curry

Potrawka z soczewicy i kalafiora to sycące danie w stylu indyjskiego curry. Gulasz kalafiorowy z soczewicą doskonały jest na południowy posiłek lub ciepłą kolację. Dla tych co nie jedzą mięsa, będzie to pożywne danie. Dla pozostałych zdrowy dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Intensywne orientalne smaki i łagodność warzyw będą smakować wszystkim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż? Przepisy

Jarmuż to warzywo, które jest bardzo popularne w Holandii i Portugalii. Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc wzbogacić o niego codzienną dietę. Zobacz, dlaczego warto jeść jarmuż, jakie ma właściwości i zalety.

Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę

Sałatka z fasoli i jarmużu to pyszne danie dostarczające niezbędnej porcji energii i witamin. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zapiekanka z batatów, jarmużu, fasoli i kiełbasy

Szukasz pomysłu na oryginalne danie z ziemniaków? Oto zapiekanka - prosta do wykonania i pyszna. Nadaje się, by podać ją gościom. Pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków, jarmużu, fasoli i kiełbasy zauroczy każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z brukselki i jarmużu

Surówka z brukselki i jarmużu to bomba witaminowa dobra dla każdego. Posypana prażonymi migdałami, chrupiąca i soczysta, zaskoczy was głębią smaku. Idealna do pieczonych i smażonych mięs. Świetna również jako przystawka. Polecamy także: Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przecierana zupa z jarmużu

Zaskoczymy każdego gościa przyrządzając danie z „retro” warzywem - na przykład z jarmużem, który jest bardzo zdrowy i niezwykle modny. A przecierana zupa z jarmużem świetnie nadaje się na zimowe przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

Biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka... odmian kapusty mamy naprawdę wiele. Jest z czego wybierać i... z czego gotować. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kapusty i co z nich przyrządzać? Sprawdźmy!

Sałatka szpinakowa z kozim serem na ciepło

Sałatka szpinakowa z kozim serem na ciepło to lekka przekąska lub przystawka. My ją podajemy na spóźnioną kolację, gdy późno wracamy do domu, pragniemy zjeść coś smacznego, ale niezbyt tuczącego. Sałatka z duszonym szpinakiem i kozim serem jest w sam raz na takie okazje. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 5