Dynia

Wydrążona straszy na Halloween, ale to, co najcenniejsze, kryje w środku. Miąższ dyni wyróżnia się niską kalorycznością, a jej pestki od wieków kurują układy pokarmowe. Co roku u schyłku lata dynia dokonuje inwazji na stragany. Powstają z niej pyszne zupy, dania pieczone, a także słodkie ciasta. Dynia to warzywo wielu możliwości!

Dynia

Zupa z dyni piżmowej z chrzanem [DETOKS I OCZYSZCZANIE]

Chrzan to doskonały, naturalny środek bakteriobójczy, oczyszcza zatoki i pomaga zwalczać przeziębienie. Doskonale komponuje się ze słodkawym smakiem dyni, całość dopełnia orzeźwiający smak cytryny i dodatki detoksykacyjne. Taka zupa oczyszcza i regeneruje organizm oraz wspomaga odchudzanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z jarmużu z dynią i awokado

Co dobrego zrobić z jarmużu? Naturalnie sałatkę. Polecamy przepis na sałatkę z jarmużu, dyni i awokado z pestkami słonecznika. Szybka i łatwa do przygotowania sałatka z jarmużu to samo zdrowie! W dodatku jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Warto spróbować, jak smakuje jarmuż w połączeniu ze słodkawą dynią - gwarantujemy, że będziecie wracać do tego duetu regularnie w sezonie na dynie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Hummus z dyni - doskonała pasta do kanapek

Hummus w oryginale robi się z ciecierzycy, ale można oryginalny przepis modyfikować. Charakterystyczny smak hummusa nadaje smarowidłu pasta tahini, czyli pasta ze zmielonych ziaren sezamowych. Hummus z dyni - doskonała pasta do sałatek będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Jest bardzo prosta w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dynia: curry z dynią i kurczakiem [przepis]

Receptur na curry jest mnóstwo - warto wykorzystać chociażby produkty sezonowe. Uniwersalna kulinarnie dynia doskonale sprawdzi się też w takiej potrawie. Podajemy przepis na curry dyniowe z kurczakiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Torcik dyniowy: przepis na efektowne i pyszne ciasto!

Na słodko lub na wytrawnie - dynia znakomicie komponuje się w obydwu wariantach. A gdyby tak przygotować popisowy tort z dynią w roli głównej? Spieszymy z odpowiednim przepisem na torcik dyniowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Słodkie bułeczki z dynią: idealne na śniadanie

Dynia daje tyle możliwości kulinarnych, że wciąż można odkrywać jej smak w nowych odsłonach. Słodkie bułeczki z dynią uprzyjemnią zaś codzienne śniadanie. Warto przetestować nasz przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jesienne warzywa. Co warto jeść o tej porze roku?

Minął czas botwiny i młodych warzyw – z nastaniem jesieni na stołach pojawiły się pikle, dynia i grzyby. Po jakie przysmaki warto sięgać w chłodnej porze roku?

Jesienne smoothie: napój z dyni, jabłek i marchwi na zdrowie

Smoothie kojarzy się większości z nas z pełnią lata - ale przecież można ten odżywczy napój przygotowywać cały rok. Ważny jest dobór składników - gdy wśród polskich owoców do wyboru sa już tylko jabłka i gruszki - warto sięgnąć po zdrowe warzywa - dynię, marchew, pietruszkę itd.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym: przepis na zdrowe danie

Pieczone warzywa mają pełniejszy smak niż te gotowane, zachowują też więcej wartościowych składników. Serwowane z risotto stanowią pełnowartościowy posiłek, zdrowy i dietetyczny - zwłaszcza jeśli tłuszcz zastąpimy w risotto bulionem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co warto jeść jesienią?

Jesień to okres zbiorów wielu cennych i smacznych warzyw i grzybów. Niektóre z nich (importowane) są dostępne przez cały rok, ale te, które dojrzały tu i teraz są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

Strona 1 z 17