Brukselka

Postać kontrowersyjna w świecie warzyw - jedni ją kochają, inni zaś omijają z daleka. Niepozorna brukselka ma charakterystyczny smak i zapach. Trzeba uważać, by jej nie rozgotować! Nadaje się też do pieczenia, smażenia czy marynowania. Warto nieco poeksperymentować - dania z brukselką w roli głównej potrafią bowiem bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Brukselka

Lekka zupa z trio warzywnego z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Lekka zupa z trio warzywnego to danie zaproponowane do menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Zupa jest smaczna i niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza wielu składników odżywczych. porcja ma 100 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa brukselkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa brukselkowa przygotowana wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowana. Jedna porcja ma 270 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Brukselka duszona z ziołami

Tak przygotowana brukselka nabiera nabiera delikatnego aromatu ziół, które podkreślają smak pomidorowego sosu. Smaczne, łatwe w przygotowaniu i aromatyczne danie w sam raz do rodzinnego obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z brukselki i jarmużu

Surówka z brukselki i jarmużu to bomba witaminowa dobra dla każdego. Posypana prażonymi migdałami, chrupiąca i soczysta, zaskoczy was głębią smaku. Idealna do pieczonych i smażonych mięs. Świetna również jako przystawka. Polecamy także: Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziołowy łosoś z warzywami: danie z pieca

Ziołowy łosoś z warzywami to świetny pomysł na szybką i zdrową kolację. Łatwo się go robi, jest lekkostrawny i bogaty w kwasy omega 3. W dodatku wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowana brukselka - przepis na brukselkę do słoików

Marynowana brukselka przyda się na szybką jarzynkę do zimowego mięsnego obiadu lub po prostu na przekąskę. Jest aromatyczna i bardzo smaczna, a przy tym naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Brukselka z jabłkami i boczkiem

Pomysłowa jarzynka, która świetnie pasuje do drobiu. Zdrowa brukselka i aromatyczne jabłka. Dla chętnych okraszona podsmażonym boczkiem. Rozgrzeje i doda energii w chłodne dni.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Odmiany kapusty - co zrobić z poszczególnych rodzajów kapusty?

Biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka... odmian kapusty mamy naprawdę wiele. Jest z czego wybierać i... z czego gotować. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kapusty i co z nich przyrządzać? Sprawdźmy!

Surówka z brukselki: rewelacyjny przepis na brukselkę na surowo

Brukselkę, tak jak wszystkie kapustne, można jeść również na surowo. Szczególnie w okresie jesienno-zimowy, gdy jest sezon na brukselkę, warto częściej sięgać po to niepozorne warzywo. Brukselka na surowo jest w smaku delikatna, orzechowa, lekko piekąca. I co najważniejsza ma smak i miły zapach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brukselka: jak ją przyrządzić? Pomysły na smaczne przekąski z brukselki

Brukselka pochodzenie ma – jak sama nazwa wskazuje – belgijskie. To prawdziwa bomba witaminowa (wit. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K). Ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe, naskórek i skórę. Powinny ją jeść także osoby zagrożone rakiem jelita grubego oraz żołądka. Jak smacznie przyrządzić brukselkę? Oto kilka pomysłów na proste przekąski.

Strona 1 z 3