Szczupak

Postrach ryb słodkowodnych, czyli drapieżny szczupak, dorasta nawet do 1,5 m. Często staje się jednak ofiarą wędkarzy... sportowych. Porcjowanie szczupaka wymaga odrobiny wprawy, tak by pozbyć się jak najwięcej ości. A mięso wyróżnia się wszechstronnością, można z niego robić różne dania - od pulpetów przez gulasze aż po pasztety i kluski.

Szczupak

Szczupak po warmińsku: przepis na rybę pieczoną z ziemniakami

Szczupak po warmińsku to pyszne danie obiadowe. Mięso szczupaka  jest bardzo cenione. Można je smażyć, grillować, faszerować. Na Warmii szczupaka piecze się z ziemniakami, a na Mazurach przyrządza nawet pierogi z mięsem szczupaka. Wypróbuj przepis na pieczonego szczupaka po warmińsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczupak smażony sauté: jak usmażyć szczupaka?

Szczupak smażony sauté jest pyszny. Białe zwarte mięso słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale.  Można do smażonego szczupaka podać warzywne frytki, sałatkę z kapusty kiszonej lub chrzanowy sos. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczupak: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Szczupak to ryba drapieżna. Szczupak występuje we wszystkich typach wód śródlądowych i słonawych całej północnej półkuli. Ryba dorasta do długości 1,5 m i osiąga wagę od 5 do 12 kg. Rekordzista ważył nawet 24 kg. Mięso szczupaka jest białe, delikatne i chude. Wysoko cenione przez smakoszy. 

Szczupak faszerowany w galarecie w całości: sprawdzony przepis

Szczupak faszerowany w galarecie podany w całości to jedno z najbardziej efektownych dań kuchni staropolskiej. Doskonały smak nadziewanego szczupaka wynagrodzi złożone przygotowania. Szczupaka należy przygotowywać przez dwa dni, aby efekt był zdumiewająco smaczny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się razem z rodziną smakiem faszerowanego szczupaka w galarecie prosto z królewskiego stołu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis

Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną! Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z szafranem, Zupa rybna z karpia oraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczupak duszony z chrzanem - przepis Lucyny Ćwierczakiewicz

"365 obiadów" to kultowa przedwojenna książka kucharska autorstwa Lucyny Ćwierczakiewicz. Wśród przepisów na cały rok nie brakuje pysznych, a przy tym łatwych dań rybnych. Jednym z nich jest szczupak duszony z chrzanem. Podajemy przedwojenny przepis na szczupaka!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota

Janusz Palikot w kuchni czuje się równie dobrze jak na politycznych salonach. Udało nam się poznać przepis jego autorstwa na przygotowanie szczupaka  - z dodatkiem selera i świeżych owoców żurawiny.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 1