Panga

Od nowej gwiazdy kulinariów do czarnego charakteru - panga ma za sobą burzliwą karierę. Pod tą nazwą sprzedawanych jest co najmniej kilka gatunków ryb egzotycznych. Duże kontrowersje wzbudza... dieta pangi, która podobno lubuje się w mało apetycznych przysmakach. Niemniej trudno to jednoznacznie ocenić, a mięso pangi nadal ma swych zagorzałych fanów.

Panga

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona pod serową pierzynką

Ryba pieczona pod serową pierzynką to najlepszy sposób na rybne danie dla całej rodziny. To także dobry sposób na unikniecie zapachu smażonej ryby. Soczyste rybne filety zapieczone pod serem są pyszne i każdy je polubi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków: przepis na pyszny obiad

Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków to oryginalny przepis na pyszny obiad. Smażone ziemniaki zamienią się w chrupiącą panierkę pod którą znajdziemy soczystą rybę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz  ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przegotować, ani przepiec, bo stanie się suchy i będzie trącał „starą rybą”. Polecamy dorsza pieczonego z pietruszką i cytryną - danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jakie ryby kupić na Wigilię?

Jakie ryby kupić na Wigilię? Na jakie gatunki, poza tradycyjnym śledziem, karpiem czy dorszem, warto jeszcze zwrócić uwagę? Oto przygotowane przez nas wskazówki.

W czym panga jest lepsza od pstrąga?

Jakie zalety ma panga i w czym jest lepsza od pstrąga albo karpia? W niczym, z wyjątkiem ceny. Przeczytaj dlaczego.

Jakich ryb unikać? Dlaczego nie wszystkie ryby są zdrowe?

Ryby są najlepszym źródłem białka oraz tłuszczów zwierzęcych. Zawierają także wiele cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak nie wszyscy wiedzą, że niektórych ryb lepiej unikać. Dowiedz się, jakich ryb nie należy jeść.

Pstrąg czy panga? Którą rybę wybrać?

I pstrąg, i panga to słodkowodne ryby hodowlane. Dlaczego lepiej jest zdecydować się na pstrąga, a pangę omijać szerokim łukiem? Polecamy również ciekawe przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony orazPstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ryby: które możesz jeść bez obaw o zdrowie? Metale ciężkie i dioksyny w rybach

Ryby są źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego dietetycy zalecają spożywanie ich 2-3 razy w tygodniu. Coraz więcej jednak mówi się o zanieczyszczeniu ryb dioksynami i metalami ciężkimi, np. rtęcią. Sprawdź, które gatunki ryb mogą być zanieczyszczone.

Strona 1 z 1