Karp

Kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu rodzinach wieczerza wręcz nie może istnieć bez tej ryby, która często okupuje wcześniej wannę. Ale warto pamiętać o karpiu przez cały rok, jest bowiem bogaty w łatwo przyswajalne białka i liczne składniki odżywcze. Można go piec, smażyć czy grillować.

Karp

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony

Panierowany karp pieczony to odpowiedź na potrzeby wszystkich, którzy mają kuchnię otwartą na mieszkanie. Podczas smażenia karpia trudno uniknąć zapachu smażeniny. Jest jednak na to sposób. Można kawałki karpia panierować i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem, tak jak na patelni. Karp  z piekarnika, smakuje jak smażony. Pod warunkiem, że zastosujecie się do naszych zaleceń. Polecamy panierowanego karpia pieczonego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp smażony z sosem jogurtowym [WIDEO]

Szukasz ciekawego przepisu na świątecznego karpia? Proponujemy podać filety z karpia obtoczone w musztardzie, ze smacznym, delikatnym sosem jogurtowym. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie. Można podawać ją również jako przekąskę na sylwestra.  Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Jak smażyć dzwonka karpia wigilijnego? Klasyczny sposób - obtaczanie w mące - jest banalnie prosty i szybko pozwoli uzyskać rybę miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Za takim karpiej przepadamy wszyscy. Dla lepszego smaku, Ewa Wachowicz poleca dzień przed smażeniem zamarynować karpia w cebuli. Czemu nie wypróbować przepisu najpopularniejszej polskiej celebrytki kulinarnej? Oto dobra okazja: nadchodzą Święta! Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia? [WIDEO]

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to lubimy na wigilijnym stole. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący. Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Zobacz także Karp smażony - tradycyjny przepis oraz Smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Karp nacinany: nacinanie karpia do smażenia

Karp nacinany „bezostny”, a właściwie filet karpia, nie jest rybą do końca pozbawioną ości. Karpia nacina się w niewielkich odstępach, aby podzielić ości na fragmenty, które łatwo ulegną wysmażeniu na gorącym tłuszczu. Polecamy: Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia? [WIDEO] Na początku XXI wieku znacząco spadła konsumpcja karpiowatych w Polsce. Konsumenci woleli ryby pozbawione ości. Karp oraz jego kuzyni niestety ma nie tylko duże ości odchodzące od kręgosłupa, ale dużo drobnych, haczykowatych ości, które utrudniają jedzenie tych ryb. W odpowiedz na potrzeby producentów metodę nacinania filetów rybnych z karpia wynaleźli i opatentowali technolodzy z Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni. W 2005 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego „Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006, Działanie 4.6 - działania innowacyjne i inne”, przyznała Morskiemu Instytutowi Rybackiemu w Gdyni grant na opracowanie, wykonanie i przetestowanie prototypów maszyn do nacinania filetów rybnych. W efekcie powstały maszyny, które przecinały ości na odcinki nie dłuższe niż 3-3,5 milimetra. Jest to unikatowe rozwiązanie w skali świata, które pozwala na wyprodukowanie całych filetów karpia bez wyczuwalnych ości. W 2014 roku kompleksowy system przetwarzania karpi na „bezostne” filety otrzymał nagrodę Ministra Rolnictwa.  Jeśli macie ostry nóż i wystarczająco dużo cierpliwości możecie nacinane filety przygotować samodzielnie w domu. A następnie je panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis! Zobacz także Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp w galarecie: tradycyjny przepis [WIDEO]

Przepis na karpia w galarecie przyda się nie tylko na święta. Krucha i delikatna ryba w galarecie będzie rarytasem zawsze, gdy pojawi się na stole. Sprawdź, jak zrobić karpia w galarecie według sprawdzonej receptury.  Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gefilte fisz

Gefilte fisz oznacza faszerowaną rybę - przysmak koszernej kuchni żydowskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?

Sprawdź, którego karpia wybrać. Czy kupić karpia z łuską, czy odmianę bezłuskową, tzw. karpia królewskiego? Jaki karp jest smaczniejszy?

Strona 1 z 8