Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Sałatka nicejska z fasolką szparagową: przepis

Fasolka szparagowa kojarzy się głównie jako dodatek do drugich dań, ale świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę nicejską z dodatkiem fasolki szparagowej. Sprawdź, jak ją przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii: przepis na danie z grilla

Odpocznij od kiełbasy i wypróbuj nowe przepisy na grilla. Tym razem proponujemy szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii. Są bardzo proste w przygotowaniu i delikatne w smaku. Sprawdź, jak je zrobić.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bliny gryczane - sprawdzony przepis

Bliny gryczane to idealne danie na ciepłą przekąskę, na obiad, a także na przyjęcie - klasycznie podaje się je z kieliszkiem zmrożonej wódki. Najlepsze są z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. Podajemy sprawdzony przepis na bliny.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mule w w białym winie: przepis na wyrafinowane danie na kolację we dwoje [WIDEO]

Mule w białym winie to specjalność kuchni francuskiej. Dlaczego to właśnie ta potrawa lepiej niż inne nadaje się na romantyczną kolację? Ponieważ mule uznawane są za jeden z naturalnych afrodyzjaków. A poza tym na taką kolację najlepiej wybierać dania proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wytrawne i eleganckie. Autorem przepisu jest Łukasz Toczek. Poznajcie szybki i prosty przepis na mule w prosecco.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Carpaccio z łososia - przepis + WIDEO

Carpaccio z łososia to wykwintna i lekka przystawka - świetna na przyjęcia w cieplejszej porze roku. Pyszna i delikatna ryba efektownie prezentuje się na talerzu podana w formie carpaccio.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS

Ryba z grilla to świetny  i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe. Jak doprawić i grillować rybę, by zachowała smak, nie rozpadła się i była zdrowa?

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sos musztardowy na ciepło do ryb

Klasyczny sos do ryb na bazie białego wina - doskonały do podawania ryb przyrządzanych na parze, grillowanych lub pieczonych. Ryba z takim sosem od razu nabiera charakteru i wykwintności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Kalmary z grilla? Danie wydaje się trudne, ale tylko z pozoru. Tak naprawdę to bardzo proste do wykonania! Zobacz jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą

Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą to bardzo smakowita propozycja na jarski obiad. My proponujemy zrobić go z dorszem. Możemy go podawać z chlebem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. A gdy nam zostanie na następny dzień, możemy go podać jako zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Jak grillować sielawę? Prosto i niezawodnie

Łosoś czy pstrąg to już grillowe klasyki. Na ruszt można jednak wrzucić śmiało także troć, suma, sieję czy sielawę. 

Strona 1 z 58