Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Zupa LAKSA – jak ją przyrządzić? [PROSTY PRZEPIS]

Zupa laksa to z orientalna zupa z kurczakiem popularna w Azji Południowo-Wschodniej – szczególnie Malezji i Singapurze, gdzie stanowi narodowe danie. Podajemy przepis na laksę, zupę z kurczakiem, krewetkami, z mleczkiem kokosowym i curry.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sola faszerowana w sosie szafranowym: przepis

Sola faszerowana w sosie szafranowym? Jeśli masz wątpliwości, czy to dobry pomysł na sylwestrowe danie, po prostu skorzystaj z poniższego przepisu i samodzielnie się o tym przekonaj! Zapewniamy, że ta wykwintna potrawa zaskoczy i zachwyci wszystkich gości i zagwarantuje wyśmienitą zabawę. Przepis pochodzi z menu restauracji Boathouse.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryby – samo zdrowie? Jakie ryby należy jeść, a jakich trzeba unikać?

Nie ma wątpliwości – ryby są zdrowe i powinno się je jeść dwa razy w tygodniu. Jednak nie każdy gatunek ryby będzie w naszej diecie wartościowym składnikiem. Najbardziej popularne w Polsce ryby zaliczają się właśnie do kategorii niekoniecznie najbardziej zdrowych! Sprawdź, które gatunki ryb są najlepsze dla zdrowia.

Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Przepis na pysznego pstrąga grillowanego w folii z koprem włoskim, cytryną i migdałami. To propozycja dla tych, którzy lubią delikatny smak ryby. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dwukolorowy pasztet z ryby [przepis ze starej francuskiej książki kucharskiej]

Ten przepis na dwukolorowy pasztet z ryby można zrobić z dowolnej białej ryby, nawet mrożonej. Pasztet owija się przed pieczeniem plastrami wędzonego łososia. Można go piec w kąpieli wodnej lub zwyczajnie w piekarniku. Podajemy go na zimno jako przystawkę świąteczną albo na ciepło, jako danie główne. Polecamy ten przepis na święta i wszystkie przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jajka faszerowane z krewetkami [wykwintna przystawka na święta]

Jajka faszerowane to wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka, bardzo lubiana przez większość gości. W tym przepisie proponujemy faszerować jaja pastą z paluszków krabowych i udekorować je krewetką. Tradycja podawania jaj faszerowanych z krewetkami pochodzi ze Skandynawii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jaja faszerowane z łososiem i koperkiem: przepis na przekąskę

Jajka faszerowane to szybka przekąska na zimno, którą można podać na domowym przyjęciu, na kolację albo na Wielkanoc. Sprawdź, jak zrobić jaja faszerowane z łososiem i koperkiem! Podajemy łatwy przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych

Spaghetti z tuńczykiem to najprostszy i najszybszy przepis dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie obiadu. Musimy mieć tylko żelazny zapas: tuńczyka i pomidory w puszce, o co w przeciętnym domu nietrudno. Szast prast i obiad gotowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

Sandacz to delikatna, biała, rozpływająca się w ustach ryba, którą warto na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Przepis na sandacza z piekarnika w sosie szczawiowym, z jajkiem, doskonale pasuje na wiosenno-letni obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami

Delikatna w smaku rolada rybna nadziewana pieczarkami wygląda bardzo dekoracyjnie, zatopiona w galarecie z przybraniem z warzyw. Jest klasyczną przystawką na świąteczny stół, najlepiej ją zrobić na dzień lub dwa przed imprezą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 55