Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Sakiewki kapuściane z rybą i ryżem

Ryba podana w nieco niekonwencjonalny sposób - w pysznych kapuścianych sakiewkach wypełnionych także warzywami. Smakowite i efektowne danie.

Sola na szpinaku pod beszamelem

Sola na szpinaku pod beszamelem to smaczny obiad dla rodziny lub efektowne danie, które można podać podczas przyjęcia. Solę można zastąpić dowolną białą rybą, z każdą potrawa smakuje tak samo dobrze.

Aromatyczne curry z paluszków krabowych

Delikatne w smaku paluszki krabowe skąpane w intensywnym i pikantnym sosie, w którym wszystkie smaki włączy w harmonijną całość łagodzące mleko kokosowe. Eksplozja smaków w indyjskim stylu - curry z paluszków krabowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Efektowny tort sałatkowy: przepis

Efektowny tort sałatkowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a na jego widok wszytkim ślina napływa do ust. Do jego przygotowania potrzebujemy naleśników lub tortilli, a także składników na prostą sałatkę z tuńczykiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło

Escalivada to rodzaj sałatki z grillowanych warzyw. Odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie - może stanowić samodzielne dani lub być dodatkiem do ryżu lub mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem

Buraczki to idealne warzywa do nadziewania rozmaitymi farszami - zwłaszcza tymi o zdecydowanym smaku. Pyszne buraczki faszerowane łososiem wędzonym, podkręcającym smak porem i delikatnym serem, to prawdziwy ratrytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to rewelacyjny sposób na podanie ryby. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności!  Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek.  Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 79