Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Sola z grilla z młodymi ziemniakami i szpinakiem [przepis na obiad z grilla]

Zdecydowanie za rzadko grillujemy ryby, a szkoda, bo mięso ryb jest dietetyczne i zdrowe. Proponujemy dziś super rybny obiad z grilla: z młodymi ziemniakami i szpinakiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasteczka krabowe: dobry przepis

Ciasteczka krabowe to idealna przekąska nie tylko na przyjęcie. Sposób przygotowania tego dania  bliższy jest co prawda kotletom mielonym, niż ciastkom, ale przekąska jest bardzo smaczna! Jeśli nie masz mięsa kraba, możesz z powodzeniem użyć paluszków krabowych. Ciasteczka krabowe podawaj z marynowanymi ogórkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba w cieście drożdżowym

Drożdżowe ciasto w kształcie rybki z nadzieniem rybno-pieczarkowym nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Taka porcja wystarczy, aby nakarmić sześć bardzo głodnych dorosłych osób.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Omlet ze szparagami - podajemy wyśmienity przepis!

Przepis na omlet ze szparagami to obowiązkowa pozycja gdy tylko nastanie sezon na wyśmienite warzyw. Jak zrobić omlet ze szparagami? Wypróbuj sprawdzony przepis na omlet z krewetkami i słuszną porcją szparagów. Prawdziwe niebo w gębie dla koneserów! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa rybna ze szparagami

Do zupy rybnej ze szparagami możemy dodać 2 lub więcej gatunków ryb, im więcej, tym zupa będzie smaczniejsza. Będą do niej pasowały zarówno białe jak i zielone szparagi, w zależności od upodobania. Zupę podajemy z pokrojoną w kromki bagietką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz

Karp to na stole wigilijnym danie obowiązkowe. Zobacz, jak przyrządzić tę rybę według przepisu Ewy Wachowicz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Naleśniki ze szparagami i łososiem

Gdy tylko pojawią się świeże szparagi, wypróbuj przepis na naleśniki ze szparagami i wędzonym łososiem. Delikatne, puszyste i aromatyczne naleśniki ze szparagami to prawdziwe niebo w gębie i chyba jeden z najlepszych pomysłów na wytrawne naleśniki. Sprawdź, jak zrobić smaczne naleśniki z nadzieniem ze szparagów, gęstej śmietany i aromatycznego łososia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowany pstrąg z masłem ziołowym z ikrą - przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego

Ciekawy sposób urozmaicenia podania pstrąga z grilla. Dodajemy do niego masło ziołowe z dodatkiem ikry. Przepis inspirowany pomysłem Pascala Brodnickiego. Oczywiście przepis można wykorzystać także bez dodatku ikry.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos maltański do gotowanych ryb i szparagów

Sos maltański doskonale nadaje się do ożywienia smaku gotowanej na parze ryby lub do szparagów. Ma piękny złocisty kolor i kremową konsystencję. Uwaga, uzależnia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 56