Tymianek

Aromatyczny tymianek największym uznaniem cieszy się w kuchni francuskiej. Wchodzi też w skład mieszanki ziół prowansalskich. To prawdziwy twardziel wśród ziół - świeży może przeleżeć w lodówce nawet tydzień. Tymianek wyróżnia się wyrazistym, odświeżającym zapachem. Jest jedną z najciekawszych przypraw kuchennych.

Tymianek

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową

Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową to potrawa inspirowana południowoamerykańskim chimichurri - aromatycznym sosem, który sprawdza się także jako marynata - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Istnieją sprzeczne teorie na temat tego, gdzie i kiedy wymyślono ten sos, ale korzenie ma on w Argentynie i Urugwaju, stamtąd trafił do Meksyku i rozniósł się po całym świecie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym w 15 minut z piekarnika

Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika? Czy to możliwe? Oczywiście że tak. I do tego całe przygotowanie zajmie tylko 15 minut oraz 50 minut na zapieczenie. Wstawiasz do piekarnika i masz czas tylko dla siebie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewający napój z miodu pitnego z ziołami na jesienne infekcje

To smaczny napój, który znakomicie rozgrzewa i przy okazji zapobiega przeziębieniom. Jeśli dopadnie cię jesienna słota, zmokniesz lub przemarzniesz, ta mikstura i ciepłe skarpetki wystarczą, aby uniknąć przeziębienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.  Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Boczek pieczony  podany na zimno to doskonała wędlina. Marynowanie boczku w czosnku i tymianku nada mu unikalny pyszny smak. Boczek pieczony w rękawie jest miękki i aromatyczny. Jeśli wybierzemy  mało przerośnięty tłuszczem kawałek mięsa, nie będzie też cholesterolową bombą. Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurczak pieczony w pomarańczach: przepis + WIDEO

Kurczak pieczony w pomarańczach to efektowne i niezwykle smaczne danie, które zachwyci wszystkich biesiadników. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwycający. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w pomarańczach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis

Przepis na prostą i pożywną tartę z ciasta francuskiego - pieczona dynia w towarzystwie słodkawej czerwonej cebuli i intensywnego w smaku koziego sera. Idealny przepis na zdrowy lunch! Podajemy dobry przepis na francuską dyniową tartę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Kalmary z grilla? Danie wydaje się trudne, ale tylko z pozoru. Tak naprawdę to bardzo proste do wykonania! Zobacz jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 4