Tymianek

Aromatyczny tymianek największym uznaniem cieszy się w kuchni francuskiej. Wchodzi też w skład mieszanki ziół prowansalskich. To prawdziwy twardziel wśród ziół - świeży może przeleżeć w lodówce nawet tydzień. Tymianek wyróżnia się wyrazistym, odświeżającym zapachem. Jest jedną z najciekawszych przypraw kuchennych.

Tymianek

Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewający napój z miodu pitnego z ziołami na jesienne infekcje

To smaczny napój, który znakomicie rozgrzewa i przy okazji zapobiega przeziębieniom. Jeśli dopadnie cię jesienna słota, zmokniesz lub przemarzniesz, ta mikstura i ciepłe skarpetki wystarczą, aby uniknąć przeziębienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.  Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Boczek pieczony  podany na zimno to doskonała wędlina. Marynowanie boczku w czosnku i tymianku nada mu unikalny pyszny smak. Boczek pieczony w rękawie jest miękki i aromatyczny. Jeśli wybierzemy  mało przerośnięty tłuszczem kawałek mięsa, nie będzie też cholesterolową bombą. Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurczak pieczony w pomarańczach: przepis + WIDEO

Kurczak pieczony w pomarańczach to efektowne i niezwykle smaczne danie, które zachwyci wszystkich biesiadników. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwycający. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w pomarańczach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Francuska tarta z dynią i karmelizowaną cebulą: przepis

Przepis na prostą i pożywną tartę z ciasta francuskiego - pieczona dynia w towarzystwie słodkawej czerwonej cebuli i intensywnego w smaku koziego sera. Idealny przepis na zdrowy lunch! Podajemy dobry przepis na francuską dyniową tartę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya

Kalmary z grilla? Danie wydaje się trudne, ale tylko z pozoru. Tak naprawdę to bardzo proste do wykonania! Zobacz jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]

Kurki są dostępne właściwie przez cały rok. Zbieramy je od czerwca do listopada, a potem możemy się cieszyć kurkami mrożonymi. Można z nich przyrządzać bardzo proste potrawy, ale też wyrafinowane. Tu podajemy przepis na placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem w sosie winnym. Takie danie z kurek zadowoli nawet najbardziej wykwintne podniebienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami

Konfitowanie to tradycyjna metoda powolnego pieczenia lub smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Uda kaczki tak przyrządzone wychodzą bardzo miękkie, soczyste i pokryte chrupiącą skórką.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill + WIDEO z dodatkowym przepisem

Marynata to nieodłączny składnik produktów na grilla. Istnieje tysiące kombinacji smakowych, które składają się na idealną marynatę. Każda jednak marynata powinna zawierać kilka podstawowych elementów takich jak przyprawy, kwas oraz tłuszcz. Podajemy przepis na tradycyjną arabską marynatę do mięs. Suchą przyprawę można przechowywać od 3 do 6 miesięcy, w pojemniku próżniowym natomiast jeszcze dłużej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 4