Sól

Sól to jeden z najstarszych konserwantów żywności, a także przyprawa uniwersalna. Podkreśla właściwie każdy smak - nawet do słodkich ciast warto dodać szczyptę do mąki. Najbardziej wysłużona jest sól kamienna, ale dziś ma wielu konkurentów, takich jak sól morska, różowa sól himalajska czy nawet czarna.

Sól

Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i  łatwe do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak pieczony na soli: najprostszy przepis na kurczaka pieczonego

Kurczak pieczony na soli  jest  delikatny i soczysty. Przepis na pieczonego w ten sposób kurczaka jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy  kuchenny laik. A efekt - pycha!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sól w żywności: gdzie ukrywa się sól?

Sól występuje wszędzie, a jej źródłem są zarówno złoża podziemne (pospolity minerał halit, czyli sól kamienna), jak i woda morska, z której otrzymywana jest sól morska, czy też niektóre rośliny. Nie ma miejsca na Ziemi, w którym nie byłoby soli i które nie byłoby słone – mniej lub bardziej! Natomiast w tych nielicznych enklawach na Ziemi, w których soli jest mało, ludzie zdobywają ją, wymieniając za inne towary.

Sos beszamelowy: czy beszamel ma być ostry czy łagodny? [WIDEO]

Sos beszamelowy to klasyka sosów: aksamitny, sycący i niebywale smaczny. Wielu osobom wydaje się jednak zbyt trudny do przyrządzenia. Z naszym przepisem beszamel na pewno się uda. Jak go przyprawiać?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Margarita ogórkowo-miętowa - sprawdzony przepis

Ogórkowo-miętowa margarita to orzeźwiający drink, który z pewnością przyniesie ochłodę w upalne wieczory. Sprawdź, jak go zrobić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas [WIDEO]

Kiełbasa z kaczki lub gęsi to danie dla smakoszy. Najwyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego. Najlepiej ją zrobić oczywiście z mięsa dzikiego ptactwa, ale uda się także mięsa kaczki lub gęsi hodowlanej, a także z tuszki mrożonej. Warto wypróbować ten przepis - kulinarna rozkosz gwarantowana!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sól – czy jemy za dużo soli? Jaki ma wpływ na organizm człowieka? Jaka dawka soli jest bezpieczna?

Zobacz jaki wpływ na zdrowie ma nadmierne spożycie soli, jaka jest zalecana, nieprzekraczalna dzienna dawka soli. Porównaj zawartość soli w przykładowych produktach.

Sól - jak konserwować solą?

Solenie jest bardzo starym sposobem konserwowania produktów, dzisiaj jest jednak rzadko stosowany. Metodą solenia można utrwalać niemal wszystkie warzywa. W domowych warunkach taka metoda sprawdza się najlepiej w przypadku szczawiu i kopru.

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Szacuje się, że Polacy spożywają prawie trzykrotnie więcej soli, niż wynosi zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dawka. Może to mieć bardzo niekorzystne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jeśli nie chcemy narażać się na choroby układu krążenia lepiej unikać potraw, zawierających dużo soli. Jakie to potrawy?

Solenie potraw: kiedy solić zupy, warzywa, mięso i jak to robić?

Zawsze pamiętamy, aby popieprzyć i posolić potrawę, a zazwyczaj robimy to na początku. Nie zawsze jednak jest to wskazane. Kiedy solić zupy, warzywa i mięso oraz jak to robić? Dzielimy się poradami na temat solenia potraw.

Strona 1 z 2