Oregano

Egzotycznie brzmiąca nazwa oregano ma polski, nieco zapomniany odpowiednik - lebiodka. W średniowieczu wierzono, że zioło to chroni przed czarami. Przyprawa znana jest przede wszystkim z pizzy i innych dań o rodowodzie śródziemnomorskim. Oregano wchodzi też w skład kompozycji ziół prowansalskich.

Oregano

Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką

Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką to luźna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Jest wyśmienita - intensywna w smaku, pachnąca i bardzo sycąca. I można zrobić więcej na zapas. Choć zazwyczaj każda ilość znika w mgnieniu oka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa lasagne z mięsem mielonym

Zupa lasagne powstaje z podobnych składników, co to słynne włoskie danie. Powstała z miłości do smaku lazanii. Jeżeli lubisz lazanię, polubisz także smak tej zupy. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa rozgrzewająca z ajvarem: przepis na zimową pierwszą pomoc [GALERIA]

Zupa rozgrzewająca ze świeżymi warzywami i  ajvarem to danie wegetariańskie. Ale czy na pewno można nie marznąć zimą nie jedząc mięsa? Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Oregano, czyli lebiodka pospolita - jakie ma właściwości korzystne dla zdrowia? [WIDEO]

Popularne oregano, czyli lebiodka pospolita, to bylina dorastająca do 60-80 cm wysokości. Znana jest z kuchni włoskiej, hiszpańskiej i południowofrancuskiej, dlatego najczęściej możemy ją spotkać jako dodatek do spaghetti, pizzy i risotta. Sprawdź, w jaki sposób można wykorzystać ją również dla zdrowia.

Przyprawy - jakie są ich właściwości korzystne dla zdrowia

Poznaj korzystne dla zdrowia właściwości przypraw! Chociaż większość używanych obecnie przypraw pojawiła się na naszym kontynencie dopiero w XVI - XVII w. to już wcześniej przygotowywane potrawy były odpowiednie urozmaicane różnego rodzaju dodatkami smakowymi. Bez nich bylibyśmy słabsi, bardziej chorowici i podatni na najróżniejsze infekcje.

Dlaczego warto używać ziół i przypraw? Przyprawy w kuchni i ziołolecznictwie

Każdy ma kuchni przyprawy ziołowe i korzenne, bo szczypta majeranku lub pieprzu nadaje daniu wyrazisty smak i aromat. Ale przyprawy nie tylko podnoszą walory smakowe potraw. Korzystnie wpływają też na zdrowie, mają bowiem właściwości lecznicze. Przyprawy mogą więc pomóc złagodzić różne dolegliwości. Jakie przyprawy do czego i na co pomagają?

Strona 1 z 1