Majeranek

Bliski kuzyn oregano, wyróżnia się równie ciekawym, wyrazistym aromatem. Majeranek jest stałym towarzyszem mięs i kiełbas. Dodaje się go do sosów, zup oraz dań z owocami morza. Ma też bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Szczypta majeranku dodana do potraw z roślinami strączkowymi zapobiega pokarmowych rewolucjom.

Majeranek

Jabłka pieczone z majerankiem

Jabłka pieczone z majerankiem to znakomity dodatek do pieczonego drobiu, dań z wieprzowiny oraz oczywiście do smażonej wątróbki. Przygotujesz je w kilka chwil.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i  łatwe do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Berlińska zupa ziemniaczana: przepis na pyszną kartoflankę

Berlińska zupa krem z ziemniaków z wyraźnym posmakiem boczku i intensywną nutą majeranku. Do tego chrupiące skwareczki. Sycąca i bardzo smaczna niemiecka zupa na polskie stoły.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Likier benedyktyński - sprawdzony przepis na ziołowy trunek

Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy. Likier benedyktyński nie tylko świetnie smakuje, ale zawarte w nim zioła mają bardzo dobry wpływ na zdrowie naszego organizmu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Boczek pieczony z owocami na świąteczny stół

Chrupiący, aromatyczny boczek  pieczony z owocami, pachnący majerankiem i suszonymi śliwkami. Polecamy go zarówno w wersji na ciepło, jak i jako jeden z elementów świątecznej deski wędlin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Majeranek ogrodowy: właściwości i zastosowanie

Majeranek to nie tylko przyprawa kuchenna, lecz przede wszystkim zioło stosowane przy niestrawności czy przeziębieniu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma majeranek ogrodowy.

Kiełbasa wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Wędliny przygotowywane samemu w szynkowarze to najzdrowsze i najsmaczniejsze mięsa. Ich przyrządzenie, chociaż w sumie trwa kilkadziesiąt godzin, to tak naprawdę zajmuje niecałe 30 minut. Jak zrobić pyszną kiełbasę drobiowo-wieprzową z szynkowara? Polecamy sprawdzony przepis. Polecamy również inne przepisy na wędliny z szynkowara: Szynka drobiowa z szynkowara w marynacie paprykowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis

Roślinne źródła białka są równie wartościowe jak te pochodzenia zwierzęcego. Burgery ze strączków, zbóż i pestek zapewniają komplet aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Podawaj je klasycznie w bułce, z plastrami pomidora, ogórka, awokado czy sera (tradycyjnego lub w wersji roślinnej) albo na talerzu, z frytkami lub ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również na zimno na wynos, np. jako lunch do pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]

Kurczak pieczony w całości to bardzo efektowne danie. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, a efekt wyśmienity. Sprawdź jak doprawić mięso, aby było smaczne i jak je piec, aby nie wyschło. Podajemy dobry przepis na kurczaka pieczonego w całości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitowane uda kaczki z opiekanymi warzywami

Konfitowanie to tradycyjna metoda powolnego pieczenia lub smażenia mięsa w głębokim tłuszczu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Uda kaczki tak przyrządzone wychodzą bardzo miękkie, soczyste i pokryte chrupiącą skórką.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3