Kolendra

Podobno biblijna manna z nieba miała odcień kolendry. Przyprawa znana jest od wielu tysiącleci, a największą popularnością cieszy się na Bliskim Wschodzie i w Azji. Kolendrę sieka się w całości (natka) bądź też używa jej nasion. Liście kolendry wyróżniają się delikatnym, słodkawym zapachem z nutką mandarynkową.

Kolendra

Aromatyczna sałatka kachumber pachnąca kolendrą

Sałatka kachumber wywodzi się s kuchni Indii Południowych. Jest lekka, orzeźwiając i intensywnie pachnie kolendrą. Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu, a zrobisz ją w 10 minut.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Likier benedyktyński - sprawdzony przepis na ziołowy trunek

Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy. Likier benedyktyński nie tylko świetnie smakuje, ale zawarte w nim zioła mają bardzo dobry wpływ na zdrowie naszego organizmu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przepis na Wigilię: karp zapiekany z pieczarkami [WIDEO]

Wigilijny karp króluje na świątecznych stołach: smażony, w galarecie, po żydowsku. My dorzucamy rewelacyjny przepis na karpia z pieczarkami. Proste i smaczne wigilijne danie, przy którego przygotowywaniu nie spędzisz całego dnia. Spróbuj, jak smakuje wigilijny karp zapiekany z grzybami według sprawdzonej receptury. Oto sposób przygotowania.  Czytaj także: Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Karp smażony w sosie jogurtowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa [WIDEO]

Zamiast karpia smażonego lub w galarecie podaj na wigilię smaczne kotlety z karpia według przepisu Kingi Paruzel z programu "MasterChef". Danie z pewnością zaskoczy gości smakiem i oryginalnym pomysłem na świąteczną rybę. Oto przepis na wigilijne kolety z karpia.  Zobacz także: Przepis na sandacza w jarzynach oraz Przepis na sandacza korzennego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.  Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Gulasz warzywny z curry: przepis na proste, bardzo rozgrzewające danie

Gulasz warzywny z curry nie tylko rozgrzewa, ale pomaga też walczyć z nadwagą. Jest bowiem jednym z dań polecanych w diecie bazującej na niskim indeks glikemicznym. Charakteryzują się one tym, że bardzo powoli uwalniają zawarty w sobie cukier, co oznacza, że jedząc takie dania jest się sytym przez długi czas. A dzięki temu nie trzeba sięgać po kolejną przekąskę. Oto przepis na odchudzający gulasz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

TAJSKIE CURRY Z TOFU. Oryginalne danie w 20 minut!

Oto świetny przepis na tajskie curry z tofu. Pyszne, średnio ostre curry, z dodatkiem pożywnego tofu, które wchłania intensywny smak i aromat pikantnej przyprawy. Danie przypadnie do gustu zarówno fanom ostrej kuchni, jak i łagodnych smaków. To przepis na proste danie z jednego garnka!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przyprawy: co o nich wiesz? Skąd pochodzą? Lista najpopularniejszych przypraw

Wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby konkwistadorzy nie zapytali kucharza Montezumy o skład ulubionego napoju władcy, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego czasu były droższe niż złoto. Skąd się wzięły przyprawy w kuchni? Jakie mają właściwości?

Jak zrobić harrisę? PRZEPIS

Harissa to przysmak kuchni tunezyjskiej. Bardzo bardzo ostra pasta, w której skład wchodzą: papryka, czosnek, kolendra, kminek (zwyczajny i rzymski), mięta i oliwa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 2