Podroby

Podroby, kiedyś popularne i często jadane, dziś przez wiele osób uważane są za "jedzenie dla ubogich". Niesłusznie, bo podroby zawierają wiele cennych składników odżywczych, niedostępnych w innych rodzajach mięsa. Podroby to wątróbka, serca, żołądki, nerki, móżdżek, ozory, głowizna. Warto po nie sięgać z powodów smakowych, a także etycznych - nie zabijamy zwierząt tylko dla schabu czy szynki...

Podroby

Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny

Smażone serduszka kurze w panierce to tani obiad dla całej rodziny lub ekonomiczna przekąska imprezowa. Kurze serduszka są niedrogie, można z nich przyrządzić gulasz, a nawet szaszłyk. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Idealna wątróbka wołowa: miękka i soczysta

Wątroba wołowa nie ma zbyt wielu wielbicieli, ponieważ po usmażeniu bywa twarda. Jest jednak sposób na  idealną wątróbkę wołową, miękką i soczystą. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wybornym daniem z niedrogich składników. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żołądki drobiowe z cebulą i grzybami

Żołądki drobiowe uduszone z cebulą i grzybami to bardzo smaczne danie obiadowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Proponujemy przepis na żołądki z cebulą i grzybami.

Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.

Pierogi z wątróbką drobiową: przepis na oszczędne tanie z podrobów

Pierogi z wątróbką drobiową to przepis na oszczędne tanie z podrobów. W tym wydaniu wątróbka przekona każdego. Podroby w połączeniu z orzechową kaszą są bardzo smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę

Żołądki drobiowe smażone w cieście to pyszna przekąska. Soczyste mięsko i chrupiąca panierka zamieniają tanie podroby w przebój każdej imprezy. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paprykarz z żołądków drobiowych: oszczędny przepis

Paprykarz z żołądków drobiowych to smaczny gulasz idealnie pasujący do ryżu lub kaszy. To także oszczędny przepis, ponieważ żołądki są nieco tańsze od innych kawałków filetu drobiowego. W przepisie można wykorzystać żołądki kurze lub indycze, a nawet kacze (ale te są już nieco droższe). Potrawa jest dość pikantna, od was zależy ile dodacie ostrych papryczek i czy w ogóle będziecie chcieli ich użyć. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

Pieczeń zbójecka z szynki wieprzowej, wypełniona wątróbką drobiową i smażonym jabłkiem. Najlepiej podawać ją z puree ziemniaczanym i sałatką z kiszonych ogórków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tani pasztet z wątróbek drobiowych: prosty przepis

Tani i łatwy do przygotowania pasztet z wątróbek drobiowych  to idealny dodatek do kanapek. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, z żurawiną, chrzanem lub ćwikłą. Nadaje się na co dzień i od święta.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 10