Winogrona

Winogrona uprawiane są od tysiącleci. Człowiek szybko odkrył, że można z nich wytworzyć wspaniałe wino. Są wyjątkowo smaczne zarówno świeże, jak i ususzone, kiedy to zamieniają się w rodzynki. Subtelnie wprowadzają słodką nutę do wytrawnych sałatek, a sok z winogron często trafia do dżemów zamiast cukru.

Winogrona

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka z ciemnych winogron z orzechami włoskimi i serem

To sałatka idealna na każdą porę roku, ale jesienią, kiedy pod ręką mamy pyszne, polskie winogrona ogrodowe smakuje najlepiej. Konieczne spróbujcie sałatki z ciemnych winogron z orzechami i serem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kurczak z ryżem i winogronami

Kurczak z ryżem i winogronami to pyszne danie obiadowe. Idealne jesienią, gdy w ogrodach dojrzewają polskie odmiany słodko-kwaśnej winnej latorośli. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Mazurek na waflach bez pieczenia

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka, możesz pójść w minimalizm i pyszną mazurkową masę zamknąć w waflowych taflach.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka z ciemnych winogron - przepis na prostą nalewkę winogronową

Nalewka z ciemnych winogron, dzięki dodatkowi goździków, ziela angielskiego oraz wanilii, ma lekko korzenny aromat i smak. Jest słodka słodyczą winogronowego soku, ale z nutką tanin z winogronowej skórki. Pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg w sosie winogronowym

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji. Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową. Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto z winogronami, czyli włoska Schiacciata con l'uva

Schicciata con l'uva to ciasto z ciemnymi winogronami - włoska specjalność. Ciasto z winogronami przygotowuje się tylko jesienią, w okresie winobrania. Wtedy piecze go każda gospodyni i każda piekarnia. Cudowne połączenie aromatu winogron i rozmarynu wypełnia kuchnie i sklepy. Warto wypróbować ten przepis, tym bardziej, że w naszych sklepach można kupić ciemne winogrona bez pestek. To ciasto drożdżowe przygotowane bez jajek, trochę w typie ciasta na pizzę. Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7