Winogrona

Winogrona uprawiane są od tysiącleci. Człowiek szybko odkrył, że można z nich wytworzyć wspaniałe wino. Są wyjątkowo smaczne zarówno świeże, jak i ususzone, kiedy to zamieniają się w rodzynki. Subtelnie wprowadzają słodką nutę do wytrawnych sałatek, a sok z winogron często trafia do dżemów zamiast cukru.

Winogrona

Mazurek na waflach bez pieczenia

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie kruchego ciasta na spód mazurka, możesz pójść w minimalizm i pyszną mazurkową masę zamknąć w waflowych taflach.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka z ciemnych winogron - przepis na prostą nalewkę winogronową

Nalewka z ciemnych winogron, dzięki dodatkowi goździków, ziela angielskiego oraz wanilii, ma lekko korzenny aromat i smak. Jest słodka słodyczą winogronowego soku, ale z nutką tanin z winogronowej skórki. Pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg w sosie winogronowym

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji. Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową. Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto z winogronami, czyli włoska Schiacciata con l'uva

Schicciata con l'uva to ciasto z ciemnymi winogronami - włoska specjalność. Ciasto z winogronami przygotowuje się tylko jesienią, w okresie winobrania. Wtedy piecze go każda gospodyni i każda piekarnia. Cudowne połączenie aromatu winogron i rozmarynu wypełnia kuchnie i sklepy. Warto wypróbować ten przepis, tym bardziej, że w naszych sklepach można kupić ciemne winogrona bez pestek. To ciasto drożdżowe przygotowane bez jajek, trochę w typie ciasta na pizzę. Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Przepiórki to jedne z najsmaczniejszych ptaków. Mają ciemne mięso o wyrazistym, przyjemnym smaku. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę, bo to małe ptaki. A jeśli macie dobry apetyt to nawet po dwa ptaki na osobę. Przepiórki z winogronami to danie wyjątkowe i eleganckie, przeznaczone na odświętne okazje. Jeśli spotkacie w sklepie w dziale z mrożonkami przepiórki, kupcie je i wypróbujcie przepis na przepiórki duszone z winogronami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z winogron - sprawdzony przepis

Winogrona nie są drogimi i trudno dostępnymi owocami egzotycznymi. Nawet w Polsce zdarzają się lata, kiedy dają obfite plony. Pamiętajmy, że z winogron można wyczarować wspaniałe przetwory na zimę. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z winogron.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Egzotyczna sałatka owocowa: jak zrobić?

Owoce egzotyczne dostępne są w Polsce przez cały rok, dlatego kiedy tylko mamy na to ochotę, możemy cieszyć się sałatką z nich przygotowaną. Sprawdź, jak zrobić egzotyczną sałatkę owocową. Podajemy dobry przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sałatka owocowa z arbuzem i oliwkami: przepis na pyszną i efektowną sałatkę

Sałatki owocowe najlepiej smakują latem, kiedy możemy przygotować je ze świeżych owoców. Tym razem proponujemy sałatkę podawaną w połówce arbuza z oliwkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak, uzyskany dzięki limonkowo-miętowemu sosowi, wyborny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sok z ogórków i zielonych owoców - przepis

Lato to doskonały czas do przygotowywania świeżych soków z owoców i warzyw. Tym razem proponujemy zielony sok z ogórków, jabłek, winogron i kiwi. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 8 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 6