Porzeczki

Białe, czerwone i czarne - porzeczki latem ubarwiają stragany ze świeżymi owocami. Każdy kolor wiąże się z nieco innym smakiem. Czarna porzeczka ma zaś najbardziej wyrazisty aromat, przez co zyskała pocieszny przydomek - smrodyńka. Porzeczki doskonale odnajdują się w deserach, przetworach, a także jako dodatki do wytrawnych dań.

Porzeczki

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs. Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami to pyszny letni deser. Wyraziste porzeczki i delikatne puszyste ciasto tworzą doskonałą parę. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu idealnie pasują do filiżanki dobrej herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Porzeczki - właściwości i składniki odżywcze. Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki są bardzo zdrowe, a ich dobroczynne właściwości doceniamy szczególnie latem, gdy na rynku pojawiają się świeże owoce prosto z krzaka. Szczególnie cenne dla zdrowia są witaminy i rzadkie mikroelementy zawarte w czarnej porzeczce. Jakie właściwości zdrowotne mają porzeczki?

Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie

Domowy kisiel w wersji glamour - niemieckie rote gruetze jest łatwy do zrobienia, pyszny, soczysty i pięknie wygląda. Przygotuj go w domu i zakocz gości pysznym deserem.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę

Poznaj przepis na przygotowywaną na surowo galaretkę truskawkową z sokiem z porzeczek. Truskawki w przetworach tracą nieco swoich wartości, chyba, że zostaną zamknięte w słoikach na surowo. Przepisy ze starych książek kucharskich podpowiadają, jak to zrobić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galaretka z porzeczek na surowo: przepis ze starej książki kucharskiej

Przygotowywana na surowo galaretka z porzeczek (nadają się na nią wszystkie rodzaje porzeczek)  to znakomity dodatek do deserów, serów i mięs. Galaretka zachowuje większość witamin, jakie zawierają świeże owoce. Na dodatek nie jest trudna do przygotowania.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tort czekoladowy z mrożonymi owocami: przepis na tort z serowym kremem

Tort czekoladowy to idealne ciasto zarówno na zakończenie, jak i rozpoczęcie tygodnia. Na kawę z przyjaciółką, do niedzielnego deseru, na poprawę humoru po kiepskim dniu w pracy. Robi wrażenie i jest zaskakująco prosty do wykonania. Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.

Suszenie - jak suszyć owoce, warzywa, grzyby i zioła na zimę?

Suszenie jest najstarszą metodą utrwalania żywności, Świeże owoce zawierają  80-95% wody. Suszenie polega na ich odwodnieniu. Dzięki odparowaniu 60-70% wody suszone produkty uzyskują trwałość. Zostaje w nich zahamowany rozwój drobnoustrojów, przy jednoczesnym obniżeniu do minimum niekorzystnych przemian nieenzymatycznych i enzymatycznych.

Strona 1 z 9