Porzeczki

Białe, czerwone i czarne - porzeczki latem ubarwiają stragany ze świeżymi owocami. Każdy kolor wiąże się z nieco innym smakiem. Czarna porzeczka ma zaś najbardziej wyrazisty aromat, przez co zyskała pocieszny przydomek - smrodyńka. Porzeczki doskonale odnajdują się w deserach, przetworach, a także jako dodatki do wytrawnych dań.

Porzeczki

Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym

Sałatka z jarmużu z owocami sezonowymi to pyszny pomysł na sezonowa przystawkę. Ciężkawy w wyrazie jarmuż doprawiony lekkim sosem porzeczkowym nabiera nowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wyborny dżem porzeczkowy z campari

Kwaskowy w smaku dżem porzeczkowy przygotowany w domu jest rarytasem samym w sobie. Gdy dodatkowo dodamy do niego odrobinę campari z jego charakterystyczną goryczką, dżem nabiera wytwornego charakteru. Podajemy przepis na dżem porzeczkowy z campari.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno to eleganckie ciasto na rodzinne spotkania. To prawie tort! Delikatny jogurtowy krem spotyka się z ognistą porzeczką, a godzi je pyszne maślane ciasto. Nic tylko prosić o dokładkę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs. Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami to pyszny letni deser. Wyraziste porzeczki i delikatne puszyste ciasto tworzą doskonałą parę. Orzeźwiający smak kwaśnych porzeczek i słodycz jogurtowego biszkoptu idealnie pasują do filiżanki dobrej herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Porzeczki - właściwości i składniki odżywcze. Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczki są bardzo zdrowe, a ich dobroczynne właściwości doceniamy szczególnie latem, gdy na rynku pojawiają się świeże owoce prosto z krzaka. Szczególnie cenne dla zdrowia są witaminy i rzadkie mikroelementy zawarte w czarnej porzeczce. Jakie właściwości zdrowotne mają porzeczki?

Deser Rote Greuetze - domowy kisiel z sezonowych owoców na rumie

Domowy kisiel w wersji glamour - niemieckie rote gruetze jest łatwy do zrobienia, pyszny, soczysty i pięknie wygląda. Przygotuj go w domu i zakocz gości pysznym deserem.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę

Poznaj przepis na przygotowywaną na surowo galaretkę truskawkową z sokiem z porzeczek. Truskawki w przetworach tracą nieco swoich wartości, chyba, że zostaną zamknięte w słoikach na surowo. Przepisy ze starych książek kucharskich podpowiadają, jak to zrobić.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Galaretka z porzeczek na surowo: przepis ze starej książki kucharskiej

Przygotowywana na surowo galaretka z porzeczek (nadają się na nią wszystkie rodzaje porzeczek)  to znakomity dodatek do deserów, serów i mięs. Galaretka zachowuje większość witamin, jakie zawierają świeże owoce. Na dodatek nie jest trudna do przygotowania.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 9