Pigwa

Pigwa pojawia się na straganach we wrześniu i październiku. Choć przypomina jabłka i gruszki, nie nadaje się do jedzenia na surowo - jest bardzo kwaśna. Za to doskonale sprawdza się w przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy galaretki. A ceniona nalewka z pigwy wspiera walkę z przeziębieniem. Pigwa zawiera bowiem mnóstwo witaminy C.

Pigwa

Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis

Przepis na pigwę do herbaty jest dobrym pomysłem na zimowe wieczory i - w wariancie schłodzonym - letnie popołudnia. Pigwa jest bogata w witaminę C, garbniki i pektyny, a jako dodatek do herbaty sprzyja odzyskiwaniu zdrowia przy przeziębieniu. Wypróbuj przepis na pigwę do herbaty z orzeźwiającym dodatkiem pomarańczy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pigwowiec: co to za owoc? Czym różni się od pigwy zwyczajnej?

Czym się różni pigwa od pigwowca? Wbrew podobieństwu nazw własnych to inne, choć często mylone rośliny. Pigwa i pigwowiec pochodzą z rodziny różowatych, reprezentują jednak inne rodzaje. Ich owoce znajdują podobne zastosowania, a laikowi nie tak łatwo będzie odróżnić je po wyglądzie.

Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem

Gdy na straganach królują świeże owoce, warto uchwycić ich smak, przyrządzając przetwory na zimę. Wartościowe owoce czarnego bzu można sprytnie połączyć z innymi owocami sezonowymi - gruszką i pigwą. Podajemy łatwy przepis na kompot z owoców czarnego bzu do słoików na zimę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nalewka z pigwy: pigwówka według stryja Ziutka

Mocna, wyrazista w smaku i mająca właściwości lecznicze - nalewka z pigwy według przepisu stryja Ziutka to idealny domowy trunek na zimę. Sprawdź, jak przygotować pigwówkę, nalewkę z pigwy zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli na wódce i spirytusie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka z pigwy z cynamonem: przepis na korzenną pigwówkę

Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i nie potrzeba do tego dużych umiejętności kulinarnych. Pigwówka doskonale smakuje bez dodatków, ale tym razem proponujemy wersję z korzennym aromatem - długie czekanie na nalewkę przyniesie wtedy miłą niespodziankę. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z pigwy z cynamonem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

Pigwa wraca do łask - przygotowuje się z niej coraz więcej przetworów na zimę. Jednak nie jest to najnowszy trend, a najlepsze receptury nie zmieniają się od lat. Podajemy tradycyjny przepis na sok z pigwy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przetwory z pigwy: marmolada pigwowa z jabłkami

Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo, jest za to doskonała w przetworach. Ma lekko kwaskowy smak i można zrobić z niej np. marmoladę. A ponieważ świetnie komponuje się z jabłkami, podajemy przepis na pyszną marmoladę pigwowo-jabłkową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 4