Pigwa

Pigwa pojawia się na straganach we wrześniu i październiku. Choć przypomina jabłka i gruszki, nie nadaje się do jedzenia na surowo - jest bardzo kwaśna. Za to doskonale sprawdza się w przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy galaretki. A ceniona nalewka z pigwy wspiera walkę z przeziębieniem. Pigwa zawiera bowiem mnóstwo witaminy C.

Pigwa

Nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Oto kolejna wariacja na temat popularnej pigwówki. W tej wersji kwaskowy smak pigwy zostaje wydobyty dzięki delikatnej słodyczy jabłek i rodzynek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wołowina duszona z pigwą

Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty + WIDEO

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest  trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy  doskonałą ( i zdrową)  mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą

Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co zrobić z PIGWY: jak zrobić konfiturę, sok i nalewkę z pigwy?

Z pigwy można zrobić wiele przetworów na zimę. Owoce pigwy zawierają więcej witaminy C niż cytryna, warto więc zrobić jej zapasy na zimę. Tradycyjnie robimy z pigwy konfiturę do herbaty, sok oraz nalewkę.

Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pigwa do herbaty z sokiem pomarańczowym: przepis [WIDEO]

Przepis na pigwę do herbaty jest dobrym pomysłem na zimowe wieczory i - w wariancie schłodzonym - letnie popołudnia. Pigwa jest bogata w witaminę C, garbniki i pektyny, a jako dodatek do herbaty sprzyja odzyskiwaniu zdrowia przy przeziębieniu. Wypróbuj przepis na pigwę do herbaty z orzeźwiającym dodatkiem pomarańczy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pigwowiec: co to za owoc? Czym różni się od pigwy zwyczajnej?

Czym się różni pigwa od pigwowca? Wbrew podobieństwu nazw własnych to inne, choć często mylone rośliny. Pigwa i pigwowiec pochodzą z rodziny różowatych, reprezentują jednak inne rodzaje. Ich owoce znajdują podobne zastosowania, a laikowi nie tak łatwo będzie odróżnić je po wyglądzie.

Strona 1 z 4