Pigwa

Pigwa pojawia się na straganach we wrześniu i październiku. Choć przypomina jabłka i gruszki, nie nadaje się do jedzenia na surowo - jest bardzo kwaśna. Za to doskonale sprawdza się w przetworach, takich jak dżemy, konfitury czy galaretki. A ceniona nalewka z pigwy wspiera walkę z przeziębieniem. Pigwa zawiera bowiem mnóstwo witaminy C.

Pigwa

Syrop z pigwy - przepis na pyszną zaprawę do napojów

Syrop z pigwy warto przygotować, aby na zimowe miesiące mieć odrobinę letniej rześkości. Dodany do wody wyczaruje nam pyszny, orzeźwiający napój. Można go również dodać do herbaty lub urozmaicić nim smak popularnych drinków.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Znakomita nalewka z pigwy podkręcona przyprawami

Owoce pigwy przypominają twarde, żółte jabłka. Surowe są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Nalewka na pigwie i jabłkach z rodzynkami

Oto kolejna wariacja na temat popularnej pigwówki. W tej wersji kwaskowy smak pigwy zostaje wydobyty dzięki delikatnej słodyczy jabłek i rodzynek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wołowina duszona z pigwą

Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty + WIDEO

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest  trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy  doskonałą ( i zdrową)  mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą

Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Co zrobić z PIGWY: jak zrobić konfiturę, sok i nalewkę z pigwy?

Z pigwy można zrobić wiele przetworów na zimę. Owoce pigwy zawierają więcej witaminy C niż cytryna, warto więc zrobić jej zapasy na zimę. Tradycyjnie robimy z pigwy konfiturę do herbaty, sok oraz nalewkę.

Konserwowanie owoców cukrem - czym jest? Jakie ma zalety?

Konserwowanie owoców cukrem to najpopularniejsza metoda ich przetwarzania. Wystarczy po prostu zasypać nim surowe owoce - w ten sposób zachowają bogactwo witamin.

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pigwa na surowo: konfitura z pigwy bez smażenia

Pigwa do herbaty na zimę, ale bez smażenia i dłuższego przygotowywania? To jak najbardziej możliwe. Pigwa na surowo przesypywana jest tylko cukrem. Taką błyskawiczną konfiturę można z powodzeniem dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 4