Jabłka

Od grzechu pierworodnego po symbol miłości - jabłka od zawsze mocno oddziaływały na wyobraźnię człowieka. Powstają z nich smakowite musy, dżemy, soki, kompoty oraz królowa aromatycznych ciast - szarlotka. Jabłka lubią też towarzystwo pieczonych mięs czy wątróbki. Smacznych inspiracji jabłkowych nigdy nie brakuje!

Jabłka

Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i  zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Zupa jeżynowa to sezonowa gratka dla miłośników zup owocowych. Smak świeżych, leśnych owoców podbity odrobiną cynamonu przyprawia o zawrót głowy. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika. W tej drugiej wersji warto dodac do niej odrobinę bitej śmietany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z borówek amerykańskich i bananów na soku jabłkowym

Zupa z borówek amerykańskich i bananów smakuje rewelacyjnie podana w schłodzonych miseczkach. To znakomity przepis na upalne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Kwaskowe jabłka podkręcone odrobiną cukru, aromatyczny rozmaryn i delikatne kruche ciasto. Ten wytrawny specjał z jabłek zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych połączeń smakowych. Ciasto jabłkowo-rozmarynowe poleca się na przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jabłka pieczone z majerankiem

Jabłka pieczone z majerankiem to znakomity dodatek do pieczonego drobiu, dań z wieprzowiny oraz oczywiście do smażonej wątróbki. Przygotujesz je w kilka chwil.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa jabłkowa z cynamonem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Obiad na słodko - czemu nie? I to nie tylko dla dzieci. Pyszna zupa jabłkowa z cynamonem przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i pora: soczysta i pikantna

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i por jest soczysta i pikantna. Idealna do pieczonego mięsa lub smażonej ryby. Wyrazista w smaku, dzięki dodatkowi pora. Słodka i kwaśna jednocześnie orzeźwia jak żadna inna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ten tradycyjny przepis kuchni kresowej na jabłka fermentowane w solance z dodatkiem miodu jest bardzo łatwy. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost uderzają do głowy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ukraińska sałatka z kiszonych ogórków z chrzanem

Połączenie soczystych jabłek, kwaśnych kiszonych ogórków i ostrego chrzanu może zaowocować pysznym efektem. Takim jak w ukraińskiej sałatce ogórkowej, która jest pyszna, świeża i intensywna w smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 30