Gruszki

W dawnych kulturach gruszka symbolizowała miłość i macierzyństwo. Była np. atrybutem greckiej Afrodyty. Do dziś jest cenionym przysmakiem zarówno na surowo, jak i w słodkich czy wytrawnych daniach. Choć najczęstszym towarzyszem gruszek jest ser pleśniowy, warto odważniej poeksperymentować ze smakami.

Gruszki

Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą

Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą to eleganckie danie. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego posiłku, jak i wyjątkowej przystawki. Skojarzenie delikatnej w smaku kaszki, pikantnych liści rukoli, miękkiego awokado i soczystej gruszki jest po prostu niezrównane. Dla wzbogacenia tekstury proponujemy dodać chrupkie orzechy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z agrestu

Agrest to mało doceniany owoc, chociaż jest bardzo zdrowy. Ma dużo fosforu i żelaza, jest bogaty w witaminę C. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi ma swoich amatorów. Proponujemy orzeźwiający kompot, któremu oryginalnego smaku i koloru nadadzą płatki róży konfiturowej – wystarczy dodać kilka płatków do każdego słoiczka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruszki pieczone z serem i boczkiem

Ciekawy przepis na gruszki pieczone. Tak przygotowane pieczone gruszki z serem i boczkiem są pyszną przystawką, która zaskakuje połączeniem smaków. Przepis na pieczone gruszki jest prosty, więc bez trudu je przygotujecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie

Klasyczne pączki dla każdego to przepis z programu TVP2 Pytania na Śniadanie. Na Tłusty Czwartek takie pączki z gruszkowym nadzieniem proponują Kuba i Michał Budnikowie.  Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2     Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”   www.pytanienasniadanie.tvp.pl          

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gruszki w kruchym cieście - jak przyrządzić? PRZEPIS

Gdy zastanawiamy się, jak wykorzystać sezon na gruszki w naszym menu, najczęściej myślimy o gruszkach w occie, gruszkach w syropie czy deserowych gruszkach w alkoholu. A może tak gruszki w cieście?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pomarańczowa – wytworne danie wegetariańskie

Oryginalne dania wegetariańskie, w tym atrakcyjne zupy owocowe, od razu zachęcają do zdrowego żywienia. A jak pięknie wyglądają na stole! Podajemy przepisy na nietypową zupę owocową. oto wykwintna zupa pomarańczowa do podania na zimno lub na ciepło (najlepiej w wazie, do której najpierw trzeba wrzucić dwie pokrajane w cienkie talarki pomarańcze).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tiramisu gruszkowe

Tiramisu gruszkowe to owocowa wariacja na temat najpyszniejszego deseru prosto z Włoch. Podobno tiramisu powstało jako wyraz matczynej czułości. Biszkopty zanurzone w espreeso oraz tłusty krem miały razem krzepić zmęczone ciało ukochanego syna. Ten deser ma dodawać energii i dajemy słowo, tak właśnie jest. Warto wypróbować wariantu tiramisu z gruszkami, które dodają soczystości. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Od zawsze deser kojarzył ci się z pysznymi lodami lub czekoladą? Czas to zmienić. Proponujemy gruszki zapiekane z gorgonzolą i orzechami włoskimi w białym winie. Słodki sposób na pyszny deser o każdej porze roku.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszka „piękna Helena”

W 1864 roku Jakub Offenbach wystawił operetkę „Piękna Helena” i paryżanie oszaleli na jej punkcie. W menu wielu kucharzy i szefów kuchni pojawiły się potrawy, wykorzystujące tę nazwę. Do dziś przetrwał doskonały deser „Piękna Helena”, chociaż tym tytułem operetki obdarzano wówczas dania mięsne czy przystawki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 11