Gruszki

W dawnych kulturach gruszka symbolizowała miłość i macierzyństwo. Była np. atrybutem greckiej Afrodyty. Do dziś jest cenionym przysmakiem zarówno na surowo, jak i w słodkich czy wytrawnych daniach. Choć najczęstszym towarzyszem gruszek jest ser pleśniowy, warto odważniej poeksperymentować ze smakami.

Gruszki

Konfitura z gruszek i karmelu z wanilią

Delikatne gruszki, słodki karmel i pachnąca wanilia tworzą w tych konfiturach połączenie idealne. Jedwabista konfitura z gruszek w karmelu znakomicie sprawdzi się do porannych rogalików i ciepłego kakao oraz popołudniowych ciasteczek z kawą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Gruszkowy kompot z cynamonem i rozmarynem: doskonały napój do obiadu

Gruszkowy kompot z cynamonem to doskonały ciepły napój do obiadu. Świetnie smakuje także na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita sałatka z czerwonej kapusty z owocami

Czerwona kapusta najlepiej smakuje jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce i pyszny sos i mamy wyśmienitą sałatkę. Na przykład połączyć ją z rodzynkami, gruszkami i pomarańczą i podkręcić pysznym, jogurtowo-miodowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy  mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest  doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Niebanalna nalewka z gruszek

Ta wersja gruszkówki ma oryginalny, delikatny smak, podkreślony przyprawami oraz bardzo ładny, jasny kolor. Zachwycisz gości, podając ją do deseru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Carskie konfitury z gruszek

Carskie konfitury z gruszek to stary przepis rosyjski na wykwintny dodatek do mocnej herbaty. Użyty w przepisie szafran i miód dodają delikatnego, lecz wyraźnie wyczuwalnego aromatu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wykwintny dżem z gruszek z kawą

Wykwintny dżem z gruszek z kawą ziarnistą to doskonały pomysł na prezent. Kawa dodaje gruszkom niezwykłego aromatu. Ten zachwycający dżem bardzo łatwo przygotować. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niecodzienna zupa gruszkowo-pietruszkowa

Ni z gruszki, ni z pietruszki. A właśnie że i z gruszki, i z pietruszki. Zupa gruszkowo-pietruszkowa zaskakuje intensywnym aromatem i harmonią smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z gruszek z migdałami i pomidorami

Ta sałatka to znakomite połączenie słodkiego smaku i chrupkości gruszek ze słodyczą migdałów i świeżym smakiem pomidorów. Całości dopełnia łagodny ser i słodkawy sos majonezowo-śmietanowy. Podajemy przepis na sałatkę z gruszek z migdałami i pomidorami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 12