Oleje i oliwy

Do smażenia, gotowania, pieczenia, a także jako dodatek do sałatek - oleje i oliwy to ważna część wyposażenia kuchni. Wiele z nich, zwłaszcza oliwa z oliwek, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. O olejach można mówić dużo, a wiedzieć warto jeszcze więcej - chociażby które dodawać do określonych potraw.

Oleje i oliwy

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami to łatwy przepis na słodki deser. Tłuszczowy biszkopt na bazie oleju i maślanki jest pulchny i smakuje niebiańsko. Połączenie wyrazistych moreli i soczystych jeżyn zamienia zwykły placek z owocami w odświętne ciasto. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie ciasto z wiśniami

Szybkie ciasto z wiśniami to pyszny pomysł na podwieczorek w letnie popołudnie. Ciasto z wiśniami można przygotować dosłownie w ciągu kilku minut. Gorzej z wydrylowaniem wiśni, ale jeśli już się z nimi uporacie, to połowa sukcesu. Puszyste ciasto z soczystymi wiśniami polubią wszyscy domownicy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe

Olejowa babka z morelami to proste ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Kilka dostępnych wszędzie składników i świeże owoce to jedyny warunek, aby upiec puszyste ciasto bogate w soczyste morele. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Krem oliwkowy z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem oliwkowy to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa na bazie bulionu i kolorowych oliwek. Przepis na tę oryginalną zupę przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja dostarcza 230 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy placek z pomidorami

Pomidorowa focaccia to fantastyczny pomysł na wytrawne ciasto - dodatek do grillowanych dań. Włoska focaccia to także pyszny kawałek domowego chleba, który można zabrać do pracy lub na wycieczkę. Focaccia to kompromis między pizzą na cienkim cieście, a puszystym wariantem amerykańskim. Ten łatwy przepis na drożdżowy placek z pomidorami pokochacie do pierwszego kęsa jeszcze ciepłej i bardzo aromatycznej focaccii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne ciasto z warzywami: przepis na placek pizza

Wytrawne ciasto z warzywami to przepis na łatwy proszkowy placek w stylu pizzy. Ciasto bogato nafaszerowane włoskimi dodatkami: oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami świetnie pasuje do sałatek i mięsa z grilla. 

Wegański sos beszamelowy: przepis na bezmleczny beszamel

Wegański sos beszamelowy to dobra alternatywa dla klasycznego beszamelu. Jak się okazuje biały sos na zasmażce można przygotować z jakiegokolwiek tłuszczu i płynu oraz pszennej mąki. Sos beszamelowy wzbogaca smak gotowanych warzyw. Nawet ziemniaki zapieczone pod beszamelem zyskują nową jakość. Można go dowolnie przyprawiać gałką muszkatołową, pieprzem, papryką lub ziołami. Sos bez mleka i bez masła świetnie się sprawdza, jako dodatek do wszelkich zapiekanek makaronowych. Wypróbuj go już dzisiaj i ciesz się jego smakiem! Polecamy przepisy: Warzywa zapieczone pod beszamelem  oraz   Cannelloni z warzywami pod beszamelem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bagna cauda: gorący dip z Piemontu

Bagna càuda oznacza w piemonckim dialekcie sos do maczania. Ten prosty sos z oliwy i czosnku podaje się w podgrzewaczu. Tradycyjnie serwuje się dip ze świeżym pieczywem, a dzisiaj coraz częściej z półmiskiem surowych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos winegret (kremowy)

Kremowy sos winegret jest doskonały do zielonej sałaty, również z dodatkiem sera, czy owoców morza. Kremowy winegret oblepia warzywa i liście sałat, nie spływa na dno miski. Świetnie komponuje się ze wszystkimi śródziemnomorskimi sałatkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Olej w spraju - czy umożliwia smażenie bez tłuszczu i kalorii?

Olej w spraju pozwala smażyć bez tłuszczu i kalorii? Według reklam tak, ale czy rzeczywiście? W końcu olej jest tłuszczem, więc jakim cudem możemy na nim smażyć bez użycia tłuszczu? Otóż nie możemy, ale... Haczyk jak zwykle tkwi w szczegółach.

Strona 1 z 12