Śmietana

Bita śmietana kojarzy się z rozkosznymi deserami, w których nie liczy się kalorii. W prostej wersji zaś, zależnie od procentu tłuszczu, śmietana dodawana jest do sosów, zup, sałatek oraz wypieków. Na półkach sklepowych dostępne są różne rodzaje i warto z tego korzystać - Polska pod względem bogactwa śmietany plasuje się w światowej czołówce.

Śmietana

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa jabłkowa z cynamonem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Obiad na słodko - czemu nie? I to nie tylko dla dzieci. Pyszna zupa jabłkowa z cynamonem przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami

Uwodzicielski sernik straciatella to cudowna kombinacja smaków - delikatna masa serowa, kwaskowe wiśnie i kawałki czekolady w jednym. Ta kompozycja uwiedzie nie tylko sernikowych łasuchów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kremowy sernik czekoladowy: bez jajek i mąki

Kremowy sernik czekoladowy bez jajek i mąki  pszennej  zasmakuje każdemu - a jeść mogą go także osoby na diecie bezglutenowej. Nie trzeba do niego wypiekać spodu, lista potrzebnych  składników jest  krótka, a produkty  łatwo dostępne - nic tylko przygotować z nich sernik!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekka zupa z rzodkiewkami - super przepis

Lekka zupa z rzodkiewkami to urozmaicenie menu, tym bardziej, że świeże i niedrogie rzodkiewki sa w sprzedaży cały rok, a od wiosny do jesieni możemy je stale mieć w ogródku, bo szybko rosną. W efekcie często mamy ich  dużo na raz, dlatego warto mieć pomysły na ich ciekawe wykorzystanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato

Delikatny serniczek  jagodowy jest  bardzo prosty do przygotowania, składniki  znajdziecie w każdym supermarkecie. Sezonowy, idealny deser w czasie gdy owocują jagody lub borówki amerykańskie. Po prostu pycha - z małą ilością cukru!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser

Lekka babka karmelowa jest  nie tylko pyszna, ale bardzo efektowna. jej delikatny waniliowo-karmelowy smak  doskonale komponuje się z bitą śmietaną, owocami, sosami  owocowymi, galaretkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym

Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym podana na ciepło to pyszne danie obiadowe. Można ją także jeść po wystudzeniu. Kremowe nadzienie, absolutnie fantastyczna fasolka i słodkie pomidory to niezwykle udane trio. Do tego jeszcze szynka dojrzewająca, która dodaje smaku i urozmaica teksturę dania. Posiłek na upalny dzień, który zadowoli każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadwyżek jedzenia. W tym przepisie można wykorzystać nie tylko klasyczny drożdżowy placek, ale także chałkę lub ciasto z rodzynkami, czy kruszonką. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem dobrze wykorzystanych zapasów jedzenia. Niech nic się nie zmarnuje!   Autorski przepis Piotra Kucharskiego - eksperta od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane - powstał specjalnie dla warsztatów kulinarnych Zero Waste z cyklu Akademii Smaku Sokołów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 19