Śmietana

Bita śmietana kojarzy się z rozkosznymi deserami, w których nie liczy się kalorii. W prostej wersji zaś, zależnie od procentu tłuszczu, śmietana dodawana jest do sosów, zup, sałatek oraz wypieków. Na półkach sklepowych dostępne są różne rodzaje i warto z tego korzystać - Polska pod względem bogactwa śmietany plasuje się w światowej czołówce.

Śmietana

Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca

Mintaj duszony w śmietanowym sosie to pyszne danie, które z łatwością przygotujesz z filetu rybnego. Można użyć zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. Mintaj duszony w sosie z dodatkiem czosnku jest tak dobry, że palce lizać. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aksamitny krem z buraków

Aksamitny krem z buraków to rozgrzewająca i sycąca zupa dla każdego. Dodatek pikantnych przypraw znacząco wpływa nie tylko na smak, ale również na nasz nastrój. Po zjedzeniu miseczki tej zupy od razu poprawia się humor.   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i  bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest  trudne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalarepka w śmietanie do obiadu

Kalarepka w śmietanie to pyszna przystawka do codziennego obiadu. Można nią zastąpić ziemniaki i podać do mięsa wraz z surówką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popisowa zapiekana pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami

Zapiekana pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami to danie popisowe, które można wyczarować w niecałe pół godziny. Pod warunkiem, że wcześniej ugotujesz ziemniaki. Ale wszystko można sobie mądrze zaplanować, aby cieszyć się nieskomplikowanym daniem o genialnym smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Treściwy makaron: świderki z kremowym sosem z mięsa mielonego

Treściwy makaron to danie idealne dla osób aktywnych fizycznie. Najlepsze będą makaronowe świderki z kremowym sosem z mięsa mielonego. Z dodatkiem papryki i cebuli danie zyskuje aromat i doskonały smak. Można też dorzucić pomidora. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy serek kremowy typu philadelphia: idealny na kanapki i do deserów

Kremowy serek typu philadelphia bardzo łatwo zrobić samemu. Domowy serek idealnie rozsmarowuje się na kanapce. Można wykorzystać go do przygotowania deserów.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Penne z orzeźwiającym sosem śmietanowo-miętowym

Penne z orzeźwiającym sosem śmietanowo-miętowym to danie idealne na ciepłe dni. Jest smaczne i lekkie, a dzięki miętowemu sosowi bardzo odświeżające.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 21