Sery dojrzewające

Wyraziste w smaku i aromacie - sery dojrzewające. Dzielą się na różne typy, przede wszystkim z uwzględnieniem twardości. W tej grupie długo leżakujących produktów można spotkać m.in. mozzarellę, parmezan, gorgonzolę, camembert i inne sery pleśniowe. A przepisów z ich wykorzystaniem jest mnóstwo!

Sery dojrzewające

Wytrawna surówka z truskawek z mozzarellą: podajemy dobry przepis!

Truskawki nadają się nie tylko do słodkich deserów i wypieków, ale też do surówek. Przekonaj się o tym w swoim domu i zrób surówkę według naszego przepisu!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem

Rolady indycze w ziemniaczanej panierce nadziewane grzybami i serem to rewelacyjne danie na rodzinny obiad. Szczególnie jeśli ma to być uroczyste spotkanie. Chrupiąca ziemniaczana panierka i kremowe nadzienie z sera i pieczarek usatysfakcjonują każdego smakosza. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem to doskonałe danie obiadowe. Pożywny ryż, sycące mięso i soczyste pomidory tworzą pyszny posiłek dla każdego. To świetny pomysł, gdy musimy przygotować większy obiad lub kolację na ciepło dla spracowanych lub strudzonych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu szybko podbiją podniebienia domowników. Tak przygotowane kotlety schabowe będą miłą odmianą dla tradycyjnego podania schaboszczaka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe nachosy serem i czosnkiem: przepis na chipsy z tortilli

Domowe nachosy (naczosy)  z serem i czosnkiem to świetna przekąska. Wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Proste i pyszne chipsy (czipsy) bez wzmacniaczy smaku, bez konserwantów, od razu gotowe do jedzenia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu

Paluszki ziemniaczano-serowe to pyszny dodatek do obiadu. Chrupiące z wierzchu, delikatne i ciągnące się w środku - idealnie smakują z pieczonym mięsem. Można je także podać z sosami, jako samodzielną przekąskę na ciepło. To świetna gorąca przystawka imprezowa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to sprytny sposób na wykorzystanie resztek. Chrupiąca zapiekanka pozwala wysprzątać lodówkę do czysta. Można wykorzystać wszelkie resztki: końcówki kiełbasy, boczku, czy pieczeni. Wypróbujcie sprawdzone skojarzenia: kiełbasa / pieczarki lub boczek / cebula lub pieczeń / papryka. Cieszcie się smakiem. Mniej kupujcie i jeszcze mniej wyrzucajcie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem z białych warzyw z lazurem - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem z białych warzyw z lazurem to idealna zupa dla miłośników intensywnych smaków. Ser nadaje jej wyjątkowego aromatu, a warzywa dostarczają witamin i minerałów. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 13