Miód

Biblijna ziemia obiecana miała być mlekiem i miodem płynąca. Już to świadczy o szacunku, jakim przed wiekami obdarzano miód. Dziś może estyma jest mniejsza, ale wciąż miody zajmują ważne miejsce w domowej spiżarni. Wzbogacają desery, wypieki, a także dania mięsne. Miód gryczany, spadziowy, lipowy, akacjowy - jaki lubisz najbardziej?

Miód

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel to według Moniki Goździalskiej lepsze rozwiązania od faszerowania się chemią. „Zdrowych nawyków żywieniowych nauczyła mnie babcia Helena. Jak byłam małą dziewczynką, uświadomiła mi, jak ważna jest natura i stosowanie naturalnych składników. Na przeziębienie skuteczniejsze są ziołowe napary i syropy własnej roboty” - pisze Moniak Goździalska w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Wyśmienita sałatka z czerwonej kapusty z owocami

Czerwona kapusta najlepiej smakuje jesienią, kiedy jest jej pod dostatkiem. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce i pyszny sos i mamy wyśmienitą sałatkę. Na przykład połączyć ją z rodzynkami, gruszkami i pomarańczą i podkręcić pysznym, jogurtowo-miodowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną

Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną to znakomite remedium na anemię. Podstawowa wersja nalewki buraczanej nazywana jest zresztą "byczą krwią", aby podkreślić siłę i krzepę, którą daje jej spożywanie. Nasz przepis na nalewkę z buraków z dodatkiem miodu gryczanego to prawdziwy pocisk w walce z niedoborem żelaza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

Pieczony schab to nasze ulubione danie obiadowe. Świetnie smakuje również na zimno. Mięso upieczone w musztardzie z dodatkiem białego wina jest nie tylko soczyste i rozpływa się ustach, ale zyskuje dodatkowo przepyszny sos do podania razem z mięsem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wyborna szynka z chrupiąca skórką

Tak upieczona szynka z chrupiąca skórką smakuje rewelacyjnie pokrojona cienko na kanapkach. Warto poeksperymentować ze składnikami skorupki i przygotować szynkę w różnych wersjach. Świetnie smakuje szynka ze skórką z siekanego rozmarynu, suszonego czosnku, kolorowego pieprzu oraz parmezanu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa jabłkowa z cynamonem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Obiad na słodko - czemu nie? I to nie tylko dla dzieci. Pyszna zupa jabłkowa z cynamonem przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Cykoria na słodko - świetny przepis na cykorię duszoną w pitnym miodzie

Cykoria na słodko to pyszny, ciepły dodatek do dań drobiowych. Delikatne listki o lekkiej goryczce uduszone w słodkim, pitnym miodzie stanowią łatwa do przygotowania, a jednocześnie oryginalną przystawkę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sorbet z melona miodowego: bez glutenu, bez mleka, bez problemów

Sorbet z melona miodowego to wegetariańska odpowiedź na lody. Sorbet melonowy jest bez glutenu, bez mleka,  i bez problemów. Nie potrzeba do niego maszynki do lodów. Wystarczy mieć malakser lub mikser kielichowy lub nawet ręczny, byle z ostrymi nożami. Potrzebna też jest zamrażarka, ale tych w polskich domach nie brakuje. Latem gdy melony miodowe są najsłodsze, warto pokusić się o przygotowanie tego pysznego deseru. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto pomarańczowe - pyszny placek bez pieczenia

To ciasto pomarańczowe przygotujesz bardzo szybko. Jest łatwe, pyszne i nie trzeba go piec. Wystarczy nieco cierpliwości, by masa stężała w lodówce. 

Dżem truskawkowo-miodowy - sprawdzony przepis

Dżem truskawkowo-miodowy jest pyszny, aromatyczny i przypomina letnie dni w czasie długich zimowych wieczorów. Dziś polecamy produkt w nieco odmiennej niż tradycyjna formie. Najlepiej przygotować go na jasnym miodzie kwiatowym - na przykład lipowym lub akacjowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 21