Wieprzowina

Wieprzowina ma silną pozycję w kuchni polskiej. W końcu to z niej powstają klasyczne kotlety schabowe. Dużym atutem mięsa wieprzowego jest też jego stosunkowo niska cena, zwłaszcza w porównaniu do wołowiny. Przyrządza się je z kolei łatwiej. Wieprzowina jest lubiana i przez doświadczonych kucharzy, i osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Wieprzowina

Mistrzowska karkówka teściowej - łatwy przepis

Mistrzowska karkówka teściowej  jest  bardzo łatwa do przygotowania, soczysta i pyszna. Nie napracujesz się, a efekt gwarantowany!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Pastisio to bardzo sycące danie przygotowywane z gotowanego makaronu, mielonego mięsa i przypraw. W wszystko zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym. To pomysł na niedrogi obiad dla rodziny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łatwy schab duszony w sosie

Schab duszony w warzywnym sosie z przyprawami  to  doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso  rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos doskonale pasuje do ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy  kaszy. Taki schab świetnie smakuje z dodatkiem surówki z buraczków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

Co niedziela schabowy? Dlaczego nie? Ale co niedziela w innej wersji! Jeśli tradycyjny schabowy w panierce już się Wam przejadł, przygotujcie kotlety schabowe w pieczarkach i śmietanie. Smakują znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Papryki nadziewane mięsem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to danie sycące i dostarczające wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 350 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Tradycyjny schab po warszawsku - nadziewany jajkami z chrzanem

Tradycyjny schab po warszawsku to pieczone mięso nadziane delikatną pastą jajeczną i  następnie zalane doprawioną na ostro galaretą. Po prostu pycha! Idealna przystawka na rodzinne przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę

Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika to ulubiony przepis wszystkich zapracowanych. Mięso można wcześniej zamarynować i upiec.  Ten prosty przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę w sosie własnym zyska uznanie każdego smakosza. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym

Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym rozpływają się w ustach. Kotlety w sosie ze śmietaną i musztardą można przyrządzić ze schabu z kością, schabu środkowego, karkówki lub szynki. Z dużych kawałków mięsa, które można pokroić na plastry. Wieprzowe kotleciki, sznycelki i eskalopki świetnie współgrają z pikantną gorczycą. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym to świetne danie obiadowe. Gołąbki tak przygotowane smakują nieco inaczej niż nasze tradycyjne danie, a może nawet lepiej. Mięso wieprzowe nadziewamy duszoną papryką i młodą cebulką i zawijamy w sparzone liście kapusty włoskiej, surowe liście kapusty pekińskiej lub boćwiny (mangoldu, buraka szpinakowego).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 39