Kaczka

Jej tłusta skórka to jednocześnie wabik dla smakoszy, jak i straszak na osoby na diecie. Ale odpowiednio przygotowane mięso z kaczki nie musi być bardzo kaloryczne. Współczesne kulinarne trendy wręcz hołubią kaczkę, a to dobra wiadomość dla rodzimej kuchni, bo można przywrócić świetność dawnym recepturom.

Kaczka

Smaki rodzinnego domu

Tradycyjna kuchnia polska jest smaczna i inspirująca. Niestety, nie wszystkie produkty przed laty wykorzystywane w kuchniach naszych babć możemy kupić na co dzień. Teraz wiele z nich, np. dziczyznę, królika czy suma dostaniemy w Biedronce. Warto po nie sięgnąć, by przypomnieć sobie smaki rodzinnego domu. KACZKA Z JABŁKAMI I Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja Lato z Radiem podczas swojej letniej trasy odwiedzi Szklarską Porębę. Region słynie z doskonałej kuchni oparnej na regionalnych produktach. Tutaj hodowane są wyborne kaczki, a lasy obfitują w grzyby. Restauracja "Szary Piec" z Jeleniej Góry, stolicy regionu, proponuje przepis na najlepsze na świecie pierożki z pieczoną kaczką na bulionie z suszonych grzybów i ze smażonymi borowikami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki to wersja naszych rodzimych naleśników w zupełnie nowej odsłonie. Placki przygotowane z odrobiną cynamonu pachną egzotyką. Do tego kaczka, przyprawy, kiełki i koniecznie - sos teriyaki. Wypróbuj azjatycki przepis na naleśniki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Jak upiec kaczkę z jabłkami po polsku, by wyszła idealnie soczysta i aromatyczna? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę nadziewaną jabłkami. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami według przepisu z programu "Ewa gotuje".

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka pieczona z rabarbarem

Rabarbar dostępny jest wiosną i latem. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z kaczką, mięsem nie zakwaszającym organizmu, staje się zdrowym obiadem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki

Kaczka towarzyszy nam od zamierzchłych czasów. Mięso udomowionej kaczki (Anas domesticus L.) cenili sobie Słowianie już we wczesnym średniowieczu. Świadczą o tym liczne znaleziska szczątków kostnych odkrywane podczas wykopalisk. Kilka przepisów na pieczoną kaczkę znajduje się w najstarszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum wydanej w 1682 roku. 

Potrawy z kaczki: jak smażyć filety z kaczki? [WIDEO]

Potrawy z kaczki stają się coraz popularniejsze. Przepisów na kaczkę jest wiele, ale usmażenie filetów z kaczki wcale nie jest łatwe. Sprawdźcie jak idealnie usmażyć filet z kaczki, aby nie był suchy!

Kaczka po seczuańsku

Kaczka po seczuańsku to flagowe danie kuchni chińskiej. Warto pokusić się o przygotowanie tego przysmaku we własnej kuchni. Jak każdy przepis kuchni chińskiej kaczka po seczuańsku jest łatwa w przygotowaniu. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kaczka po chińsku z imbirem i pędami bambusa

Kaczka z imbirem i pędami bambusa to jedno z najpopularniejszych dań w chińskich restauracjach. Oto jak ją łatwo i szybko przygotować w domu. To danie wytworne, ale całkiem łatwe w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 6