Jagnięcina

Jagnięcina i baranina to popularne mięsa na polskim Podhalu. Poza tym są rzadziej spożywane - głównie z uwagi na gorszą dostępność. Tymczasem jagnięciną i baraniną ze smakiem zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, Azji Środkowej czy... Islandii! Jagnięcinę można smażyć, piec i grillować. To mięso pożywne oraz wyraziste w smaku.

Jagnięcina

Jagnięcina w sosie śmietanowym

Jagnięcina w sosie śmietanowym to pomysł na oryginalne i smaczne danie obiadowe. Przeczytaj, jak przygotować tę wykwintną potrawę, kuszącą aromatem świeżych ziół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jagnięcina z karczochami

Jagnięcina z karczochami to typowo włoska potrawa wielkanocna. Na uroczystym obiedzie nie może jej zabraknąć na stołach w całej Italii. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją i w swoim domu, zapraszamy do zapoznania się z przepisem!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku

Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i  jedzenia. Szisz kebab według naszego przepisu  jest  też łatwy do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada jagnięca z morelami

Rolada jagnięca z morelami najlepiej smakuje z kluseczkami francuskimi lub kopytkami. To ciekawy przepis na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotleciki jagnięce ze smardzami

Kotleciki jagnięce ze smardzami, czy może być coś lepszego na wiosnę? Młoda jagnięcina o wyrazistym smaku doskonale współgra z pierwszymi wiosennymi grzybami. Smardze nadają mięsu niezwykły smak i aromat lasu. Kotleciki jagnięce ze smardzami to danie wykwintne, lecz łatwe w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brytyjska jagnięcina i baranina: różnice, właściwości, zastosowanie

Jagnięcina i baranina to mięso owiec i kastrowanych baranów. Różnica polega na tym, że jagnięcina to mięso zwierząt młodych, a baranina to mięso zwierząt starszych – co najmniej jednorocznych. 

Nerki i cynadry - właściwości prozdrowotne, wartość odżywcza, przydatność kulinarna podrobów

Nerki, zwane także cynadrami, są organami wewnętrznymi, stanowiącymi część układu moczowego zwierząt rzeźnych. Zaliczane są do podrobów. Mimo, że ich obróbka nastręcza nieco trudności, najpierw trzeba się pozbyć uciążliwego zapachu, to warto jeść nerki częściej ze względu na zawarte w nich wartościowe białko i witaminy. Poza tym dobrze ugotowane cynadry są po prostu pyszne i stanowią część naszej wielkiej tradycji kulinarnej. 

Baranina: co można przyrządzić z baraniny? 3 przepisy na baraninę

Mimo, że baranina nie jest tak popularna jak wołowina i wieprzowina, warto ją przyrządzać. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, smaczne, kruche i soczyste. Wypróbuj przepisy na baraninę po chińsku, comber barani i bitki z baraniny.

Kotlety z wątróbki z warzywami

Kotlety z wątróbki z warzywami to prosty przepis na przemycenie wątróbki do codziennego menu. Kotlety z wątróbki to także tani przepis na pyszną kolację. Wątróbka jest cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Powinna być stałym elementem jadłospisu przedszkolaka, ucznia i studenta.  Polecamy także: Kotlety mielone: tradycyjny przepis Kotlety z grzybów Kotlety z jajek

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3