Gęś

Gęsina to jeden z naczelnych towarów eksportowych w Polsce. Pytanie tylko, czemu tak chętnie ją wywozimy, a nie spożywamy na miejscu? Podobnie jak kaczka, gęś stopniowo wraca do łask. Duża w tym zasługa chociażby akcji "Gęsina na św. Marcina". Pieczona gęś jest też zawsze szykownym zwieńczeniem eleganckiego obiadu.

Gęś

Czernina: przepis z restauracji Pałacu Lubostroń [LATO Z RADIEM]

W tegorocznej trasie Lata z Radiem studio plenerowe radiowej Jedynki stanie na łabiszyńskim rynku. Niedaleko od Łabiszyna znajduje się urokliwy Pałac Lubostroń. Restauracja tego historycznego miejsca słynie z przysmaków kuchni polskiej. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości. Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polska gęś owsiana - jak jest hodowana? Czy jest zdrowsza od innych gęsi?

Dlaczego warto jeść gęś owsianą? Jakie są podstawowe zasady hodowli? Jakie wartości odżywcze ma mięso gęsi owsianej? Wszystko, co musisz wiedzieć o gęsi owsianej!

Potrawka z gęsi na szaro, czyli staroświecki sposób na nadwyżki jedzenia [SMACZNA HISTORIA]

Setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości wymaga odświętnej oprawy rodzinnego obiadu. Bo czym uczcić  Niepodległą, jak nie wspólnym posiłkiem wielopokoleniowej rodziny? Zatem w niedzielę 11 listopada za moim stołem zasiądą wiekowe ciotki, moi coraz starsi rodzice, rodzeństwo z przyległościami, nasze dzieci, kuzynki i ich dzieci. Korzystając z wszechobecnych promocji na gęsinę zdecydowałam - robię gęś. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do starych książek kucharskich. I koniec. Zapadłam się na wiele godzin, pogrążyłam się w gąszczu starych miar, staroświeckich porad i anachronicznej składni... Gdy się jednak przedarłam przez kurz i pajęczynę, odkryłam (po raz kolejny w życiu i nie bez satysfakcji) jak wiele w nich przepisów funkcjonujących do dzisiaj w niezmienionej wersji. A ile bezcennych porad! Ad rem. Do rzeczy. Oszczędna, bezresztkowa kuchnia to nie jest wynalazek naszych czasów. W czasach wcale nie tak odległych zaledwie część ludzkiej społeczności żyła dostatnio i jadła do syta. A i to wszyscy starali się skrzętnie wykorzystać produkty spożywcze i niczego z takim trudem wydartego ziemi, wodzie i powietrzu nie zmarnować. Oto przed moim oczami „Skrzętna Gospodyni” z 1913 roku. W książce tej przepisy przyrządzania różnych potraw tanio i smacznie na podstawie długoletniego doświadczenia zebrała Paulina Szumlańska. Wśród setek przepisów tylko pięć receptur z wykorzystaniem gęsi. W tym jeden wart zacytowania. Nieoceniona Paulina Sz. radzi by z resztek gęsi do obiadu pozostałych zrobić nazajutrz potrawkę. Już sobie wyobraziłam, jak piekę dwie gęsi na rodzinny obiad. Oczywiście nafaszerowane, żeby starczyło dla wszystkich. Po czym okazuje się, że moi rodzice zjedzą tylko po plasterku piersi, kuzynka Elżunia zje tylko nadzienie, wujek Staszek już nie jada mięsa, a ciocia Wiesia właśnie przeszła zabieg usunięcia woreczka żółciowego... i po wyjściu gości zostaję z pobojowiskiem kości i resztek rozdziobanej gęsi. Jest jednak wybawienie. Zrobię gęś w sosie, o którym Paulina Sz. pisze: sos mieć będzie smak winkowaty i smaczny. I to jest to!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami to eleganckie danie obiadowe. W polskiej tradycji kulinarnej gęsinę (mięso gęsi) zawsze łączy się z jabłkami lub suszonymi śliwkami. Dlaczego więc nie wybrać obu tych owoców? Enzymy zawarte w jabłku, a szczególnie w jego skórce, wpływają na kruchość mięsa gęsi. Natomiast pektyny zawarte w śliwkach ułatwiają trawienie mięsa. W tym daniu tłuszczu gęsiego nie będzie zbyt dużo, ponieważ większość wytopi się podczas smażenia. Duszone piersi gęsie podaje się pokrojone w cienkie plasterki razem z duszoną czerwoną kapustą i pieczonymi ziemniakami. Ich przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt powalający.  Gęsie piersi wystarczą na 4 do 6 osób. Przyrządzone według tej tradycyjnej receptury uświetnią każde rodzinne spotkanie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czulent: przepis na tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, rodzaj wolno gotowanego gulaszu. Głównymi składnikami czulentu są: koszerne mięso, fasola lub ciecierzyca, kasza jęczmienna lub jaglana. Czasami dodaje się do niego ziemniaki, gotowane jajka lub knedle. Czulent doprawiony jest cebulą, czosnkiem. Czulent spożywany jest w szabat.  W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Specjalne miejsce w piecu kuchennym, służące do przechowywania ciepłych potraw, nazywa się szabaśnikiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sekret idealnego pasztetu: jak zrobić najlepszy pasztet domowy? [GALERIA+WIDEO]

Domowy pasztet to klasyka wielkanocnego stołu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobić samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną ucztę dla podniebienia.

Mularda, czyli kaczkogęś: co można z niej przyrządzić?

Kaczka jest znana i ceniona już od tysięcy lat. Miliony ludzi zachwycają się jej wyśmienitym, głębokim smakiem. Od 1960 r. salony zdobywają jednak nie zwykłe kaczki, lecz mulardy - mieszaniec kaczora rasy Pekin i kaczki Piżmowej. Od niedawna mulardy dostępne są też na naszym rynku. Co można z nich przyrządzić?

Jak upiec gęś - rady Agaty Wojdy [WIDEO]

Tradycyjnie pieczoną gęś przygotowujemy na świętego  Marcina, czyli 11 listopada. Wtedy rozpoczyna się sezon na gęsinę, który trwa przez całą zimę. Warto jeść zdrową gęsinę, jednak trzeba umieć gęś przyrządzić. Poznajcie sposoby Agaty Wojdy (szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy  programu Smaki Agaty) na wyśmienitą pieczoną gęś!

Przepis na gęś nadziewaną grzybami i mięsem mielonym

Pieczona gęś świetnie smakuje faszerowana mięsem mielonymi i grzybami. Ten przepis na nadziewaną gęś z pewnością przypadnie do gustu koneserom gęsiny, ponieważ jest dość prosty, a smak pieczeni to prawdziwe niebo w gębie. Podajemy przepis na doskonałą gęś faszerowaną grzybami z mięsem, jakiej jeszcze nie próbowaliście!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 5