Dziczyzna

Dziczyzna to szerokie pojęcie, które uwzględnia mięso z dzika, sarny, zająca czy dzikiego ptactwa, a więc upolowanej zwierzyny. W polskiej tradycji kulinarnej od wieków zajmuje zaszczytne miejsce. Dziczyzna wyróżnia się dość mocnym zapachem, a także niską kalorycznością. Przyrządza się z niej m.in. pieczenie oraz pasztety.

Dziczyzna

Gulasz z jelenia ze szpeclami wg Magdy Gessler. Kuchenne Rewolucje w Niebieskim Parasolu [Pod Jeleniem, Chojnów]

Kuchenne rewolucje w 9 odcinku 5 sezonu zawitały do Nałęczowa. Magda Gessler w Niebieskim Parasolu jak zwykle wywróciła do góry nogami wyobrażenie właścicieli restauracji o doskonałym menu. Zmieniła nazwę restauracji i zaproponowała gulasz z jelenia ze szpeclami. Dzisiaj nałęczowska restauracja Pod Jeleniem karmi doskonale i smacznie. 

Gulasz z dzika wg Magdy Gessler. Kuchenne Rewolucje w Nałęczowie [Karczma Nałęczowska]

Kuchenne rewolucje w 12 odcinku 4 sezonu zawitały do Nałęczowa. Magda Gessler w swoim stylu dokonała prawdziwej rewolucji w restauracji Karczma Nałęczowska tworząc dla niej nowe menu z flagowym daniem - gulaszem z dzika z podgrzybkami. To była bardzo udana rewolucja.

Mięso ze strusia - właściwości i zastosowanie strusiego mięsa w kuchni

Mięso ze strusia jest niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i bardzo smaczne. Łączy w sobie kolor i smak mięsa wołowego z delikatnością drobiu. Polska jest największym producentem strusiny w Europie, więc wybierając ten rodzaj mięsa mamy pewność, że mięso jest świeże i w najlepszym gatunku.

Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym oraz marynowanymi buraczkami [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym to wykwintne danie kuchni Ziemi Lubuskiej - jednego z przystanków na tegorocznej trasie Lata z RadiemDziczyzna, niegdyś zarezerwowana tylko dla króla i szlachty, dziś gości na naszych stołach. Do steku z jelenia doskonale pasują marynowane buraczki. Idealnym uzupełnieniem dania będzie kieliszek regionalnego wina lubuskiego.  Polecamy przepis na pyszny stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym i marynowanymi buraczkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Przepiórka: poznaj właściwości mięsa przepiórki

Mięso przepiórki jest idealną alternatywą dla wszystkich osób zmęczonych smakiem kurczaka. Delikatne i chude, jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jakie jeszcze inne właściwości ma mięso przepiórki?

Przepiórki: czy warto jeść mięso z przepiórek? Czy przepiórki są zdrowe?

Przepiórki to wykwintne mięso, które można przygotować w kuchni na wiele sposobów. Przepiórki można piec, gotować, dusić. Mięso tuszki przepiórki jest smaczne i delikatne, a przede wszystkim zdrowe. Przepiórki zdecydowanie częściej powinny gościć na naszych stołach.

Zając: czy warto jeść mięso z zająca? Właściwości i zalety

Zając, czy raczej mięso z zająca, nie jest potrawą, która często gości na naszych stołach. Zresztą spożywanie dziczyzny, jak również jej walory odżywcze i zdrowotne wciąż budzą kontrowersje i bywają sporne. Czy mięso z zająca jest zdrowe? Czy warto je jeść? Sprawdź, jakie zalety i właściwości ma mięso zająca, a także jakiego smaku możesz się spodziewać.

Sekret idealnego pasztetu: jak zrobić najlepszy pasztet domowy? [GALERIA+WIDEO]

Domowy pasztet to klasyka wielkanocnego stołu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobić samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną ucztę dla podniebienia.

Jak zrobić pyszny pasztet? Przepisy i rady kucharza [GALERIA zdjęć + WIDEO]

Sprawdź, jak zrobić pyszny domowy pasztet. Podajemy przepisy z poradami kucharza. Nie kupujcie gotowych pasztetów! Nigdy nie wiadomo, z czego dokładnie powstały. Domowy pasztet jest prosty do zrobienia, a do tego bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Zamrożony nie traci swoich walorów, więc można go przygotować na zapas!

Pate z bażanta: przystawka Pawła Serafina, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO

Marzymy by gotować jak szef kuchni, być jak mistrz kucharstwa, który żongluje składnikami, a efekt jego pracy jest powalający. Dzisiaj możemy spełnić to marzenie, bo Paweł Serafin, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, dzieli się z nami swoim mistrzowskim przepisem na przystawkę. Danie przygotowane było na Trendy Kolację zorganizowaną przez sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Szefów. Przed Państwem jedyna, niepowtarzalna okazja, by odtworzyć przepis na wykwintną przystawkę:

PATE Z BAŻANTA, KONFITURA Z ARONII, CIASTO BRICK by Paweł Serafin

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 6