Dziczyzna

Dziczyzna to szerokie pojęcie, które uwzględnia mięso z dzika, sarny, zająca czy dzikiego ptactwa, a więc upolowanej zwierzyny. W polskiej tradycji kulinarnej od wieków zajmuje zaszczytne miejsce. Dziczyzna wyróżnia się dość mocnym zapachem, a także niską kalorycznością. Przyrządza się z niej m.in. pieczenie oraz pasztety.

Dziczyzna

Zając w śmietanie - przepis na kruchą dziczyznę

Przygotowanie dziczyzny wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko postępować według wskazówek zawartych w przepisie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rosół - tajemnice dobrego rosołu. Jak ugotować najlepszy rosół?

Rosół  leczy wszelkie smutki, dla wielu to smak z dzieciństwa. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. Jak ugotować najlepszy, domowy rosół bez vegety, bulionów i kostek?

Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?

Wywodzące się z francuskiej tradycji pasztety to potrawy przyrządzane z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Jakie mięso najlepiej nadaje się na pasztet?

Bażant: jak smakuje, czy jest zdrowy? Co zrobić z mięsa bażanta?

Bażant to jeden z tradycyjnych, staropolskich przysmaków. Ma ciemne, lekko kwaskowe mięso o specyficznym zapachu. Mięso bażanta najlepiej pozyskiwać między październikiem, a marcem, kiedy dozwolone jest polowanie na dzikie ptactwo. Jakie walory ma mięso bażanta? Czy jest zdrowe? Sprawdź, co zrobić z mięsa bażanta.

Świąteczny bigos: przepis na tradycyjny bigos

Bigos to danie tradycyjne - gości na stole z okazji świąt i większych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga czasu, bigos wielokrotnie podgrzewany i schładzany nabiera smaku. Przepis na bigos w każdym domu jest  chyba nieco inny, ale pewne zasady przygotowania tej  polskiej potrawy  są wspólne - warto je poznać a potem znaleźć własny sekretny składnik, który uczyni wasz bigos wyjątkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepiórka smażona z sosem tymiankowym: pomysł na pyszny obiad

Mięso przepiórki jest delikatne i chude - nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Przepiórkę można przygotowywać na różne sposoby, a najprościej usmażyć na maśle. Podajemy przepis na przepiórkę w aromatycznym sosie z pomarańczą i żurawiną - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Polędwica z jelenia z grilla: przepis

Mięso z jelenia jest zdrowe i bardzo smaczne, a szczególnie szlachetnym kawałkiem jest polędwica. Warto ja przygotować tak, by jak najbardziej zachować jej smak - dobry do tego jest grill.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dziczyzna: gdzie można kupić dobre mięso?

Wielbiciele dziczyzny mogą bez problemu kupić mięso zwierząt leśnych w sklepach, kołach łowieckich i punktach skupu dziczyzny. Poniżej podpowiadam,y gdzie jeszcze kupić świeżą dziczyznę.

Dziczyzna: dlaczego jest taka droga?

Dziczyzna jest droga i trudniej dostępna niż na przykład mięso zwierząt hodowlanych i dlatego rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo dziczyzna to mięso wyjątkowe, zarówno pod względem smakowym, jak i wartości odżywczych.

Dziczyzna: jak przygotować dziczyznę do gotowania?

Zanim dziczyzna trafi na nasze stoły, mięso musi zostać odpowiednio przygotowane. Wyśmienity smak zapewnią mu wonne zioła i przyprawy oraz tak zwana bejca. Jak przygotować dziczyznę do gotowania? Jak przyprawiać mięso dzika, królika, sarny lub kuropatwy? Wykorzystaj wskazówki staropolskiej kuchni.

Strona 1 z 5