Shitake

Shitake (czasem też zapisywane: shiitake) to nazwa o konotacjach dalekowschodnich. Dużo w tym prawdy, bo grzyby shitake są bardzo popularne w kuchni Chin czy Japonii. Podobnie jak boczniaki, grupami rosną na drewnie. Bardzo łatwo je przygotować, ale trzeba uważać, by nie gotowały się za długo (twardnieją).

Shitake

Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem

Mini pizze z grzybami to po prostu otwarte paszteciki z ciasta drożdżowego na pizzę. Tak przygotowane tartaletki z nadzieniem z grzybów leśnych będą smakowały wam i waszym przyjaciołom. Podczas przyjęcia mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do kolacji. Mini pizze z grzybami hodowlanymi (najbezpieczniejsze dla dzieci): pieczarkami lub boczniakami staną się przysmakiem waszych dzieci.  Tutaj: O grzybach w Polsce, zasadach zbierania i przetwarzania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Shitake: grzyby lecznicze. Skąd pochodzą i jak je przyrządzać?

Grzyby shitake są wykorzystywane w medycynie azjatyckiej od ponad 2 tysięcy lat. Można je uzbierać przede wszystkim na Dalekim Wschodzie. Shitake pojawiają się często w przepisach na dania kuchni azjatyckich. Co warto wiedzieć o shitake i dlaczego uznaje się je za grzyby lecznicze?

Strona 1 z 1