Podgrzybki

Nieco mniej "szlachetni", choć także smaczni kuzyni borowików - podgrzybki. Najbardziej znane odmiany to podgrzybki brunatne i zajączki. Mają nieco mniejsze wymagania niż prawdziwki, dlatego też łatwiej je znaleźć w lesie. Polecamy je do zup, zapiekanek, dań obiadowych, a także na przetwory. Świetnie znoszą też suszenie.

Podgrzybki

Grzyby duszone pasteryzowane - z kwaskiem cytrynowym

Grzyby duszone pasteryzowane to sposób przechowania ich w słoikach na zimę. Możemy  tak zakonserwować grzyby leśne lub pieczarki. Przed podaniem wystarczy  grzyby podgrzać, można połączyć je ze śmietaną i mieć smakowity sos, można tez dodać do nich duszoną na maśle cebulę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa grzybowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE pachnie świeżymi, leśnymi grzybami.Sezon grzybowy już się zaczął, więc warto go wykorzystać. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kasza gryczana z podgrzybkami

Kasza gryczana jest niezastąpiona w połączeniu z sosem grzybowym. Może zastąpić ziemniaki, makaron i ryż, chociaż wciąż jeszcze z nimi przegrywa.Niesłusznie, bo z racji zalet zasługuje na więcej niż bycie skromnym dodatkiem do mięs lub sosów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety grzybowe - jak zrobić kotlety z leśnych grzybów? [WIDEO]

Kotlety grzybowe to świetna alternatywa na obiad dla wszystkich smakoszy grzybów. Są łatwe do przygotowania i smakują znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]

Smaczna quiche z grzybami, szynką i parmezanem to propozycja na małe przyjęcie. Miła odmiana dla podniebienia i oka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schab z grzybami - pomysł na smaczny niedzielny obiad [WIDEO]

Schab z grzybami sprawdzi się na niedzielny obiad. Można go podawać z kluskami albo z ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sos grzybowy: przepis na sos z suszonych grzybów ze śmietaną

Sos z suszonych grzybów - borowików czy podgrzybków - będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj nasz przepis na sos grzybowy! Sos grzybowy ze śmietaną jest  aromatyczny i ma aksamitną konsystencję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z grzybów: jak zrobić

Kotlety z grzybów to pyszne danie, które przyrządza się prawie tak samo jak kotlety mielone. Podajemy dobry przepis na kotlety z grzybów. Sprawdź, jak je przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na wigilijne grzyby w cieście [WIDEO]

Grzyby w cieście to  danie wigilijne popularne w wielu regionach  Polski. Do jego  przygotowania potrzebne ci będą kapelusze suszonych grzybów i składniki na ciasto naleśnikowe. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą przekąskę z grzybów na Wigilię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 3