Boczniaki

Smażone lub gotowane - boczniaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w sklepach. Wegetarianie uwielbiają robić z nich "flaczki", które zresztą cieszą się dużym powodzeniem także wśród mięsożerców. Boczniaki można śmiało dodawać do zup, omletów czy jajecznicy, a suszone przyjemnie dosmaczają sosy.

Boczniaki

Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem

Tarta wiejska z boczniakami, boczkiem i kiełbasą to świetne danie na rodzinny posiłek. Można w niej wykorzystać resztki różnych kiełbas i parzonych wędzonek. Zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek. Jeśli chcecie zrobić tartę na szybko, to kupcie gotowe kruche ciasto. Maślany spód i kremowe nadzienie pełne ulubionych wędlin sprawi radość waszym bliskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Boczniaki duszone: prosty przepis

Boczniaki  duszone to  danie nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale i zdrowe, bo  boczniaki to jedne ze zdrowszych  grzybów.  Przygotowane według naszego przepisu  doskonale smakują z makaronem, ziemniakami czy kaszą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege [WIDEO]

Boczniaki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przy ich regularnym jadaniu obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą go nawet podczas gotowania, a więc warto przygotować od czasu do czasu popularne flaki z boczniaków!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości lecznicze boczniaków

Boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami - przepis z programu Smaki Agaty + WIDEO

Bakłażan z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami to cudowny pomysł na pyszną ciepłą sałatę. Choć nazwa potrawy brzmi skomplikowanie, samo danie nie jest  trudne do przyrządzenia, a w efekcie otrzymujemy  doskonałą ( i zdrową)  mieszaninę smaków i aromatów. Wypróbuj przepis na bakłażana z dynią, w syropie z pigwowca, z pieczonymi boczniakami, stworzony przez Agatę Wojdę, szefową kuchni hotelu Bellotto i gwiazdę programu kulinarnego Smaki Agaty, emitowanego w NOWA TV.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tartinki z ciasta kruchego z grzybami [WIDEO]

Tartinki z grzybami to elegancka przystawka lub przekąska. Można je podać do bulionu grzybowego lub czystego barszczu buraczanego. Tartinki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym uświetnią przyjęcia z okazji spotkań rodzinnych. Wypróbujcie proste i smaczne paszteciki z kruchego ciasta!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem

Mini pizze z grzybami to po prostu otwarte paszteciki z ciasta drożdżowego na pizzę. Tak przygotowane tartaletki z nadzieniem z grzybów leśnych będą smakowały wam i waszym przyjaciołom. Podczas przyjęcia mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do kolacji. Mini pizze z grzybami hodowlanymi (najbezpieczniejsze dla dzieci): pieczarkami lub boczniakami staną się przysmakiem waszych dzieci.  Tutaj: O grzybach w Polsce, zasadach zbierania i przetwarzania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 2